"Tuatara", najbrži auto na svetu

M.L.

Produkcija ovog svetskog brzinskog šampiona je ograničena na 100 primeraka, sa osnovnom cenom od 1,9 miliona dolara
(ilustracija, Tuatara, auto sa motorom od 1.750 konja)

Takozvani hipersport model automobila “tuatara”, koji je proizvela američka kompanija SCC  - ranije Šelbi superkars (Shelby Supercars), postigao je protekle sedmice svetski rekord u brzini u kategoriji serijskih vozila –  455,3 kilometara na sat, pri čemu, inače, nije bila korišćena sva snaga motora.  

tuatara-njbržiautonasvetu-

Američki proizvođač navodi da ovaj model može da dostigne brzinu od 500 kilometara na sat

"Tuataru”, kako javlja AP,  pokreće motor V8-V9, sa obimom od 5,9 litara i snagom od 1.750 konja. Produkcija ovog svetskog brzinskog šampiona je ograničena na 100 primeraka, sa osnovnom cenom od 1,9 miliona dolara.

Ovaj auto je zadivio svet još krajem prošle godine kada je britanski takmičarski vozač Oliver Veb (Webb) s njim postigao brzinu od 532,93 kilometara na čas. No, to se, međutim, dogodilo na vožnji, zatvorenoj za javnost, kada je i telemetrija bila neusaglašena sa videom rekordnne vožnje (auto je na tom snimku išao dosta manjim brzinom od navedene) pa je SSC ponovio pokušaj na zvaničnom poligonu za testiranje automobila. Deklarisanu brzinu od 500 km/h “tuatara”, istina, nije ni sada postigla ali je, ipak, premašila prethodni  rekord od 447,19 km/h, koji je u novembru 2017. godine postigao Koeniggsegg Agera.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...