Kineski program modifikacije vremena – sunce i kiša po porudžbini

M.L.

Ova tehnologija se zasniva na tome što se u niže slojeve atmosfere ispuste sitne kapljice srebrnog jodida na kojima se kondenzuje vlaga
(ilustracija, Kina je ogromna zemlja i ima veliku raznolikost klime)

Kineska vlada namerava da proširi svoj program modifikacije vremena na oblast koja je 1,5 puta veća od Indije tj na oko 5,5 miliona kvadratnih kilometara. Na tom području će se, kako javlja AP, do 2025. posredstvom tehnogije zvane kloud siding (cloud seeding tj sejanje oblaka) veštački izazivati i regulisati padavine s ciljem da se pomogne zemljoradnji i spreče suše i poplave.

U Kini je već mnogo puta demonstrirana sposobnost da se naruči kiša. A pred partijske kongrese i druge velike političke skupove već tradicionalno se osigurava da nebo bude vedro, a temperature prijatne. Jednim delom se to postiže i tako što privremeno velike fabrike zaustavljaju rad, a drugim delom zahvaljući klaud sidingu.

Ova tehnologija se zasniva na tome što se u niže slojeve atmosfere ispuste sitne kapljice srebrnog jodida na kojima se kondenzuje vlaga i potom počne da pada kiša tamo gde se želelo. Radi se o tehnnologiji staroj više desetina godina. Nikad, međutim, nije bila primenjena na tako velikim prostranstvima. A upravo to i uznemirava deo stranih stručnjaka na šta je upozorila tv stanica SiEnEn (CNN).

Na primer, zemljoradnja susedne Indije je zavisna od monsunskih kiša pa se tamošnja vlada pribojava da bi kineske klimatske intervencije mogle narušiti ove cikluse. Strahovanja su izrazili ovim povodom i istraživači na Tajvanskom narodnom univerzitetu koji upozoravaju da bi ovo moglo dovesti do "krađe kiše" ne samo unutar Kine nego i između susednih zemalja.

U Pekingu zasad se ne obaziru na ove primedbe nego nastavljaju sa pripremama za primenu ove tehnlogije na oblasti od 5,5 miliona kvadratnih kilometara. Dosad nije ništa saopšteno o finansijkoj strani ovog projekta ali je sigurno da će troškovi biti velike. Od 2012. do 2017. samo u pripreme ovog projekta investitrano je 1,34 milijarde dolara. A potom, biće potrebna sigurno još veća sredstva za realizaciju projekta...

Planere to, međutim, ne odvraća od projekta jer smatraju da će se te investicije brzo vratiti, zahvaljući povećanoj poljoprivrednoj produkciji. Prema državnoj agenciji Nova Kina, zahvaljući modifikaciji klime u probnom projektu u proviniciji Sin-Tiang došlo je do povećanja agrarne produkcije za skoro 70 posto.


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...