Hvatanje moždanih impulsa

ML

Testiranje moždanih implantata radi pretvaranja misli u elektronske komande
(ilustracija, radi primanja moždanih impulsa probaće se sa ugradnjom u glavu uređaja za reagovanje na misli)

Firma "Neuralink", čiji je vlasnik američki bogataš Ilon Mask (Elon Musk), kako javlja AP, počinje uskoro testiranja moždanih implantata radi ovladavanja elektronike. Detalje o tome Mask će navodno saopštiti krajem ovog meseca.

Mask je predstavio svetu firmu "Neuralink" lane u julu i njen projekat ovladavnaja elektronike preko moždanih implantata. Bilo je, međutim, za ovaj projekat potrebno znatno vremena više nego što se očekivalo.

Naučnici i istraživači pokušavaju već godinama da realizuju ovu ideju. Najčešće se to činilo preko raznih kaciga koje bi bile sposobne da uhvate moždane impulse i prenesu ih u realno delovanje na monitorima. Na taj način bilo bi, naprimer, moguće da se zaustavi neko emitovanje, preko miša pomeri kursor, promeni glasnost... Te tehnologije nisu se pokazale dosad dovoljno pouzdanim pa se nisu ni proširile među obične korisnike. 

To upravo Mask namerava da promeni jer ove kacige nisu pokazale da mogu dovoljno tačno da snimaju moždanu aktivnost. Rešenje su upravo specijalni moždani implantati koji bi se laserima uložili ispod lobanje.

Zasad je poznat implantat pod šifrom N1 koji "ume" da snima emitovane neurone i da ih pretvori u računarski algoritam. U praksi, zahvaljući tome, elektronika će postati sposobna da reaguje na naše misli. U trenutku kada neko zaželi da ukljući mobilni telefon biće dovoljno da to samo pomisli. A isto važi i za pokretanje raznih aplikacija u računaru i za razne druge aktivnosti.

Mask vidi primenu ovih implantata najpre kada su u pitanju ljudi – invalidi s raznim hendikepima, pre svega oni koji su nepokretni. Tek potom ova cela tehnologija bi se mogla proširiti i među druge ljude.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...