U Pragu počela da se koristi 5G mreža

M.L.

Glavna prednost 5G mreže jesu mnogo veće brzine od 4G mreže

U glavnom gradu Češke i u gradiću Kolin, oko pedesetak kilometara na istok, klijenti operatora mobilne telefonije O2 (Ou Tu), kako javlja nacionalna agencija ČTK, mogu od prvog jula da koriste 5G internet mrežu.

Za korišćenje ove mreže je, međutim, dosad je pripremljeno malo modela mobilnih telefona, među kojima je najjevtiniji PocoF2 kompanije Šaomi (Xiaomi) koji košta 12.990 čeških kruna tj nešto više od 500 evra. Kako se najavljuje, do kraja godine trebalo bi u prodaji da bude nekoliko još modela telefona s cenom koja ne bi prelazila 10 hiljada kruna (tojest, bila bi nešto ispod 400 evra) preko kojih bi mogla da se koristi ova mreža.

Glavna prednost 5G mreže jesu mnogo veće brzine od 4G mreže. Konkretno, O2 svojim korisnicima nudi brzinu preuzimanja podataka od 600 Mb u sekundi, a brzinu slanja od 100 Mb. To je, inače, znatno veća brzina nego što se nudi i u kućnim kablovskim priključcima na internet.

Ova mreža neće služiti samo za mobilnu telefonsku mrežu nego i u industriji, zdravstvu, saobraćaju, virtuelnim realnostima, sportu u takozvanim pametnim gradovima i drugim strategijskim oblastima za ekonomiju.

Ukratko, očekuje se da 5G izmeni skoro sve... A radi se čak i o dramatičnijim promenama od onih koje se obično povezuju sa nastupom bežičnih tehnlogija. Standard 5G neće služiti samo za pripajanje mobilnog telefona i računara na internet. Koristiće se i za takozvane pametne uređaje koji se postupno šire i u domaćinstvima. Na 5G će se pripajati pametne veš mašine, frižideri, ali i autonomni automobili i omogućiće se razmah modernih tehnologija.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...