Japanci (opet) imaju najjači računar u svetu

M.L.

Drugi i treći po snazi su u Americi a četvrti i peti su kineski
(ilustracija, Superkompjuter Figaku, izvor - https://www.anandtech.com/)

Superračunar, koji su razvili japanska kompanija Fudžicu (Fusujitsu) i institut Riken, proglašen je u nezavisnom testiranju za najjači računar na svetu. Ovaj kompjuter je, kako javlja agencija Blumberg (Bloomnerg), nadmašio svoje konkurente iz Sjedinjenih Država i Kine.

Superačunar Fudžaku (Fugaku), koji je ime dobio po planini Fudži, razvijen je uz pomoć  tehnologije firme Arm koja pripada kompaniji SoftBank Grup (Group). Ima više od 150 hiljada procesora, a prema istraživačkoj organizaciji TOP500, koja dva puta godišnje objavljuje rang-listu najjačih računara sveta, čak je 2,8 puta jači od drugog po snazi kompjutera na svetu.

fujitsu.com/

Fugaku (izvor https://www.fujitsu.com/)

Ovo je prvi put posle 2011. da je japanski računar prvi na rang-listi najjačih. Te 2011. na čelu je bio računar K, firme Fudžicu (Fujitsu) koji je bio prvi tada sa snagom od preko 10 bilijardi računskih operacija u sekundi.

Novi superkompjuter se nalazi u centru za računarske nauke Riken u gradu Kobe. Punom snagom propadiće iduće godine. Koristiće se u istraživanjima u raznim oblastima, od razvoja lekova do predviđanja vremena, a pomagaće i u formiranju političkih odluka.

kompj-Riken-Fugaku-

Fugaku je razvila frima Fudžicu uz pomoć Riken instituta. Riken je veliki naučno-istraživački institut u Japanu, osnovan 1917. godine, a sada broji oko 3.000 naučnika u sedam kampusa širom Japana, uključujući i glavni lokalitet u Vakou, Saitama Prefecture, kraj Tokija

Fudžaku ima snagu od 415 bilijardi računskih operacija u sekundi. Drugi po snazi je američki računar Samit (Summit) koji je razvila Oak Ridž nešnel laboratory (Oak Ridge National Laboratory). Na trećem mestu je, takođe, američki kompjuter a na četvrtom i petom mestu su računari iz Kine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...