Prelazak na elektromobile ugasiće u Nemačkoj 410.00 radnih mesta!

M. L.

Nemačka auto-industrija, koja je motor ekonomije ne samo ove ove nego i i niza drugih zemalja u Evropi, zapošljava 834 hiljada ljudi
(Nemački automobilski gigant Volksvagen, Volsfburg, unutrašnjost kula gde su izloženi automobili)

Prelazak od motora sa unutrašnjim sagorevanjem na elektromobile mogao bi Nemačku koštati do 2030. oko 410 hiljada radnih mesta. To piše poznati nemački ekonomski list Handesblat, pozivajući se na izveštaj Nacionalna platforme za  budućnost mobilnosti (NPM), savetodavnog organa nemačke vlade. U okviru samo proizvodnje motora i menjača, prema studiji NPM, ugroženo je oko 88 hiljada radnih mesta.

Ova prognoza, međutim, prema oceni nemačkog Udruženja automobilske industrije (VDA), polazi od "nerealnih, ekstremističkih pretpostavki".

Iza bojazni od negativnih uticaja prelaska na elektromobile na zaposlenosti stoji, prema VDA, činjenica da su proizvodnja i održavanje elektromobila znatno manje zahtevni u pogledu rada nego kod tradicionalnih automobila. U studiji se navodi, između ostalog, da se motor sa unutrašnjim sagorevanjem sastoji od 1.200 delova, dok elektromotor ima samo oko 200 komponenti.

Šef VDA Kurt-Kristijan Šel (Christian Scheel) upozorava, takođe, da studija NPM polazi od pogrešne pretpostavke da će se elektromobili i baterije u Nemačkoj prozvoditi samo u relativno ograničenim količinama i da će se pretežno uvoziti iz inostranstva. On, naime, predviđa da će nemački proizvođači već do 2023. utrostručiti svoj sortiment elektromobila na više od 150 modela. Veći deo toga proizvodiće se u samoj Nemačkoj. 

Nemačka savezna vlada u okviru svog programa zaštite klime polazi od toga da će se do 2030. pojaviti na nemačkim putevima sedam do 10 miliona elektromobila.

Nemačka automobilska industrija je 2018. zapošljavala oko 834 hiljade ljudi što je najviše od 1991. Ova industrija je motor ne samo nemačke, inače, najveće ekonomije u Evropi, nego i drugih ekonomija, posebno u srednjoj i istočnoj Evropi.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...