Nemački političari plaćaju za lajkovanje na društvenim mrežama

M. L.

Usluge firme, koja ima sasvim tansparentno ime "Plati lajkove", koriste gotovo sve političke stranke
(ilustracija, Jutjub, Fejsbuk, Instagram - društvene mreže na kojima firma "Plati lajkove" nudi stotinu lažnih pohvala po ceni od 11 evra)

Nemački IT specijalisti s Univerziteta u Bohumu otkrili su da mnogi nemački političari redovno koriste usluge firme koje im, uz naknadu, u traženoj količini osiguravaju "kupljene lajkove", ispod njihovih priloga na Fejsbuku, Instagramu i JuTjubu

Kako javlja nemačka informativno-politička televizija Dojče vele (DW-Deutche Welle), ovaj skandal je otkriven zahvaljujući tome što je kompanija sa sasvim "transparentnim imenom" Pejd lajks (Paid Likes-Plati lajkove) svoje usluge loše programirala i nije ih zaštitila tako da naručioci ostanu anonimni.

Firma "Plati lajkovanje" angažuje čitavu armiju korisnika Fejsbuka, Instagrama i drugih mreža kojima šalje instrukcije koje priloge treba da lajkuju. I njima za to "pošteno" plaća.

Prema DW, ovo čine skoro sve velike nemačke stranke. Među otkrivenim prilozima za čije je "lajkovanje" plaćano, bilo je 17 posto od članova od Slobodnih demokrata tj FPD, isti procenat i od od sestrinskih stranaka CDU (Hrišćansko-demokratska) i CSU (Hrišćansko-socijalna unija Bavarske), 14 posto od članova Socijalno-demokratske stranke (SPD) i 11 posto od članova Aletrnative za Nemačku (AFD).


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...