SAD i Kina na ivici "tehnološkog rata"

M. L.

Opasne posledice prete celom svetu, upozorava se iz velikih tehnoloških firmi sa obe strane Pacifika. Da li će prilikom prelaska iz jedne u drugu zemlju morati da se promeni mobilni telefon?
(foto, Bivši glavni direktor kompanije Google Eric Schmidt,okrenut leđima, a sada tehnički savetnik holding kompanije Alphabet, Martin Lau, drugi s desna, predsednik kompanije Tencent Holdings i Jean Liu, predsednica Didi Chuking razgovaraju sa suosnivačem Carlile Group-a i suizvršnim predsednikom Davidom Rubensteinom, desno, na Bloombergovom forumu nove ekonomije u Pekingu. Izvor: Bloomberg, objavljeno 22.11 2019.)

Trgovinski spor između Sjedinjenih Država i Kine ide u pravcu "tehnološkog rata" s potencijalno veoma opasnim posledicama. Na to su krajem protekle sedmice upozorili lideri poznatih tehnoloških kompanija iz ove dve svetske tehnološke velesile – američkog Alfabeta (Alphabet) i kineskog Tencenta.

SAD i Kina zaplele su se u procesu koji narušava globalne trgovinske lance, razmenu personala i koči inovacije, upozorio je Martin Lau, predsednik kompanije Tencent, jedne od najvećih tehnoloških firmi u Kini, koja je, na primer, vlasnik ViČet (WeChat), mreže za slanje poruka (slično Vajberu). To je učinio na forumu, koji je u Pekingu organizovala agencija Blumberg (Bloomberg).

kina-blumberg-martin

Martin Lau, predsednik kompanije Tencent

Erik Šmit (Eric Schmidt), bivši šef američke kompanije Alfabet, ukazao je da je kidanje veza između SAD i Kine "opasno na više nivoa". Taj proces ima i veoma dalekosežne posledice među kojima i snižavanje broja kineskih studenata u SAD od kojih je američka privreda sve zavisnija.

Tehnološko deljenje Istoka i Zapada započelo je pre nekoliko meseci kada je Vašington oštro ograničio prodaju američkih softvera i komponenti kineskom tehnološkom gigantu Huawei. Kritičari ovog koraka strahuju da bi tehnološki jaz, koji se širi, mogao dovesti do sve jačeg sukobljavanja dve najveće svetske ekonomije.

kina-erih-smit-alfabet-

Erih Šmit, predsednik Alfabeta

"Radi se o kompleksnoj geo-političko konfrontaciji", ocenila je Dajana Kojl (Diana Coyle), glavni ekonom konsalting kompanije Enodo ekonomiks (Economics), i ukazala da "u ranijim, sličnim konfrontacijama nije nikad bila u igri tehnologija koja bi uticala na funkcionsanje ekonomskih struktura, kao što je to sada slučaj s novom mrežom 5G".

Suosnivač firme Jahu (Yahoo) Džeri Jang (Jerry Yang) upozorio je na "neželjene posledice" spora Kine i SAD u vidu "odstupanja" od saradnje koja je pragmatski karakterisala međusobne veze u poslednje tri decenije. To bi, po njemu, imalo negativan uticaj na inovacije i pretilo bi "povratkom mračnih vremena", ukoliko se ne nastavi sa standardizacijom, tojest normiranjem tehnologija, što bi vodilo njihovom razdrobljavanju.

Jang Juan Čšing, šef kompanije Lenovo, smatra da je ideja tehnološkog odvajanja SAD i Kine, ipak, nerealna jer bi različite tehnološke norme potrošačima stvorile ogromne probleme, pa bi se, na primer, prilikom prelaska u drugu zemlju - morali menjati mobilni telefoni.

Nijedna zemlja na svetu ne može sama izgraditi potrebnu infrastrukturu za privredu koja zavisi od podataka, istakao je Gari Dikerson (Gary Dickerson), šef američke kompanije – proizvođača poluprovodnika. "Najbrži rast imaće one zemlje koje najbolje međusobno saradjuju", dodao je on.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...