Pronalazač Interneta predstavio plan kako ga spasiti od zloupotreba

M. L.

Tim Berners-Li objavio "Veb dogovor" s predlogom prava i obaveza na Internetu kako bi se sprečile dezinformacije, masovno praćenje korisnika i cenzura
(foto, Tim Berners Lee)

Informatički naučnik, smatran za pronalazača interneta, Tim Berners-Li (Lee) izdao je, kako javlja AP, "ambicioznu knjigu pravila u onlajn svetu – predlog prava i obaveza na Internetu".Cilj ove knjige jeste da se spreči širenje na globalnoj mreži antidemokratskih pojava kao što su dezinformacije, masovno praćenje korisnika i cenzura. 

timb-2-

Tim Berners Li (1955) engleski naučnik poznat kao TimBL, angažovan na univezitetima Oksford, Sauthempton i Masačusets

Povelja, koju je autor nazvao "veb-dogovor", rezultat je godinu dana rada njegove fondacije Vorld vajd veb fondejšn (World Wide Web Foundation). Kao glavni cilj, ovaj naučnik (skraćeno nazvan Timbl) postavlja utvrđivanje "obaveze vladama i društvu da garantuju da informacije i saznanja budu i dalje dostupni onlajn, što je digitalna politika koja reflektuje temeljnu viziju sada već 30-godišnjeg Interneta".

Dogovor je, ipak, pravno neobavezan. Partneri ove inicijative su kompanije Gugl (Google) i Fejsbuk (Facebook) čiji su biznis modeli, zbira data i logoritama usmereni na senzacije, često kritkovani kao "elementi pogoršanja kvaliteta Intrernet sredine" (tako ih upravo opisuje Timbl).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...