Američki inovatori počinju proizvodnju votke iz emisija CO2

M.L.

Svaka boca ovog destilata odstranjuje oko pola kilograma ugljen-dioksida iz atmosfere
(foto, Konstantin i Šihan, proizvođači eko-votke)

Ukoliko neko kupi bocu votke, koju proizvodi američki start ap Er ko (Air Co), može na taj način pomoći smanjivanju emisija CO2 i zaštiti planete od globalnog otopljavanja. Votku koja doprinosi zaštiti životne sredine "izmislili" su inovatori Gregori Konstantin (Gregory Constantine) i Staford Šihan (Stafford Sheehan) i, posle dve godine istraživanja, kako piše američki časopis Forbs (Forbes) na pragu su uvođenja eko-votke na tržište.

Votka nije nikad bila tako cenjena kao luksuzna alkoholna pića kao što su konjak i viski. Većinu ljudi asocira na divlje opijanje radi opijanja i teški mamurluk. Start ap "Er kompani" (Air Company), međutim, sa svojom destilerijom u njujorškom Bruklinu želi da votku poveže sa aktuelnim trendom održivog razvoja.

Ova votka se ne proizvodi kao druge votke nego se za to koristi specijalna tehnologija koja emisije CO2 pretvara u kapalni etanol. Svaka boca votke odnosno tog destilata odstranjuje iz atmosfere jendu libru (oko pola kilograma) CO2 iz atmosfere. Ova dvojica inovatora tvrde da je njihova votka jedna od najčistijih na tržištu a planiraju da postupno uvode na tržište i verzije s dodatnim ukusima.

Konstantin, koji je izvršni direktor firme, ranije je radio u marketing odeljenju za poznatu votku Smirnov (Smrinoff). Šihan je doktorirao fizičku hemiju na Jel (Yale) Univerzitetu i radi u laboratoriji.

„Kada smo se sreli, došao, sam na ideju da proizvodimo votku na efektivniji način, tojest borbom protiv klimatskih promena nego da i dalje budem u istraživačkoj laboratoriji“, izjavio je Šihan za Forbs.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...