MAJK DEL I OČUVANJE ŽIVOTNE SREDINE

Dejmon Darlin

Šta sve kompanija Dell čini na očuvanju životne sredine

Majk Del, koji je svoj ugled izgradio zahvaljujući računarima, ima novi cilj: sađenje drveća.

U svom govoru na sajmu Consumer Electronics Show u Las Vegasu, Del je zatražio od odgovornih u računarskoj i elektronskoj industriji da podrže sadnju drveća kako bi se smanjio uticaj potrošnje energije mnogobrojnih elektronskih uređaja na životnu sredinu.

Zato će kompanija Dell, koju je Majkl Del i osnovao, pokrenuti program "Zasadi drvo za mene" u okviru koga će kupci biti zamoljeni da doniraju dva dolara po svakom kupljenom prenosivom računaru odnosno šest dolara za stoni računar. Novac će biti prosleđivan neprofitnim grupama Conservation Fund i Carbonfund, koji promovišu načine da se smanji štetni uticaj emisije ugljendioksida, a one će ga koristiti za kupovinu i sadnju drveća.

Majkl Del je rekao da će posađeno drveće apsorbovati ugljendioksid iz atmosfere, čime će se smanjiti štetna emisija koja potiče od proizvodnje

Kompanija Dell namerava da pokrije administrativne troškove programa, ali Del nije mogao da proceni koliki će oni biti.

Kupci u SAD će moći da daju svoje donacije kada preko Interneta kupe neki Dellov računar. U aprilu će, prema Delovim rečima, program biti pokrenut i u Evropi i na drugim tržištima računara.

Majl Del je u intervjuu datom pre svog govora rekao da je ideja o programu pošumljavanja nastala tokom sastanka koji su on i Kevin Rolins, glavni izvršni rukovodilac kompanije Dell, održali da bi se razmotrili dometi projekta recikliranja starih računara i smanjenog korišćenja različitih hemikalija, kao što je polivinil hlorid. Tada su obojica, prema Delovim rečima, skoro istovremeno pomislili: "To će biti izvanredan način da se i kupci naših računara uključe u projekat".

"Lično jako brinem o zaštiti životne sredine, ali moram da odam priznanje i našim korisnicima, koji su nas podsticali da krenemo u tom smeru", rekao je Del.

Kompanija Dell nudi svojim korisnicima besplatno recikliranje starih računara i planirano je da do 2009. godine bude preuzeto oko 125.000.000 kilograma "starog računarskog gvožđa". "U ovom trenutku nam se čini da ćemo cilj ispuniti i ranije."

"Pozivam sve proizvođače računara da nam se pridruže i obezbede besplatno recikliranje. To je bolji način od državnih uredbi i propisa", izjavio je Del.

U svom govoru on je pozvao i telekomunikacionu industriju da ubrza svoje napore na postavljanju brzih optičkih kablova koji će omogućiti brže i lakše prenošenje sadržaja kao što su filmovi i video snimci s Interneta na računare kućnioh korisnika.

"Aplaudiram kompanijama koje uvode optičku kablovsku infrastrukturu u domove krajnjih korisnika, ali se nadam da će taj proces biti brži i sveobuhvatniji."

Del je istakao da brze mreže već postoje u Danskoj, Japanu, Češkoj, Francuskoj, Rumuniji, Sloveniji, Dubaiju, Islandu i Kuvajtu, dok SAD zaostaje. Samo 44 procenta američkih domaćinstava ima brzu širokopropusnu vezu s Internetom a samo 1 procenat tih domaćinstava ima optičke kablove.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...