Ugljendioksid – jeftina sirovina u tekstilnoj industriji!

M.L.

Ovaj otpad u energetskoj i hemijskoj industriji može se koristi u proizvodnji čak 80 procenata odeće
(ilustracija, Proizvodnja tekstila)

Ugljendioksid (CO2), koji je glavni i najštetniji otpad u energetici i hemijskoj idustriji, može se veoma korisno upotrebiti u tekstilnoj industriji. Nemački naučnici su, kako piše privredni dnevnik Handesblat, predstavili ovih dana veštačko vlakno, nastalo od ovog gasa, koje se može iskoristi u proizvodnji čak 80 posto odeće na tržištu.

Na ovome rade istraživači na Visokoj tehničkoj školi u Ahenu u saradnji s proizvođačem sintetstkih vlakana Kovestro (Covestro). CO2, koji se oslabađa prilikom sagoravenja fosilnih goriva treba da zameni korišćenje naftnih jedinjenja za proizvodnju tekstila. Šef Instituta tekstilnih tehnlogija Tomas (Thomas) Gries tvrdi da se radi o revolucionarnoj metodi i da se novi tip vlakana najuspešnije može koristiti u elastičnim tekstilnim proizvodima, na primer, kod čarapa ili u sportskoj odeći. U Instititu su proizveli i prve uzorke – više parova čarapa raznih boja. Ova izdržljiva elastična vakna mogu se mogu iskoristiti i u proizvodnji donjeg veša.

Covestro-leverkuzen

Sedište u Leverkuzenu, nemačke tekstilne kompanije Kovestro koja sarađuje na istraživanju o upotrebi ugljendioksida

"Elastična tekstilna vlakna na bazi CO2 ne sadrže pamuk za čiju proizvodnju su potrebne velike količine vode, niti prirodnu vunu koja sve više postaje retka i dragocena sirovina", navode istraživači u ovom instititu.

Potencijal vlakana od CO2 je ogroman jer se elastična veštačka vlakna koriste kod 80 posto svih vrsta odeće. Tekstilna industrija je treći po veličini industrijski sektor u svetu pa tako ekološkija produkcija može imati znatan uticaj na kretanja koncentracije CO2 u vazduhu u globalnim razmerama. Računa se da bi se u praktičnoj primeni u industriji ovaj novi tip veštačkog vlakna trebalo da se pojavi u roku do tri godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...