EU postavlja osam centara za superračunare

M.L.

U centre u Bugarskoj, Sloveniji, Češkoj, Španiji, Portugaliji, Luksemburgu, Finskoj i Italiji Unija će uložiti 840 miliona evra
(IBM superkompjuter "Intrepid" u Argonne National Laboratory ima 164.000 procesorskih jezgra i koristi standardni uređaj za podatke, grupisan u 40 regala / ormana povezanih visokobrzinskom 3-D torus mrežom – Izvor Vikipedija)

U Evropskoj uniji ove i naredne godine postaviće se mreža od osam superračunarskih centara. Time se, kako je juče saopštila Evropska komisija, nastoji da održi konkurentnost u odnosu na računarske velesile kao što su Kina, SAD i Japan. Iza ovog plana stoje Evropska komisija, svih 28 članskih zemalja Unije i drugi zaniteresovani iz EU, a glavni cilj jeste, kako se ističe, gradnja evropske infrastrukture za superračunare.

Prvi centri, kako prenosi slovačka agencija TASR,  počeće da funkcionišu već u drugoj polovini iduće godine. U centre, povezane mežom visoke brzine, Unija će investirati ukupno 840 miliona evra.

Centri će biti locirani u Sofiji (Bugarska), Mariboru (Slovenija), Ostravi (Češka), Barselona (Španija), portugalskom regionu Minho, Bisenu (Luksemburg), Kaajani (Finska) i Bolonji (Italija).

Dosad su evropski istraživači bili upućeni na inostrane kapacitete što znači da će postavljenjem evropske superrčunarske mreže postati nezavisni u svom radu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...