Norveška: elektromobili se prodaju najviše

M. L.

Ova nordijska zemlja, daleko je ispred svih drugih zemalja u svetu po učešću elektroautomobila u prodaji novih vozila
(ilustracija, novi "model 3" fabrike Tesla, najprodavaniji auto u Norveškoj, košta 35.000 dolara u najjeftinijoj verziji koja se nudi od početka ove godine)

Prošlog meseca u Norveškoj po prvi put je prodato više elektromobila nego onih na klasični pogon. Njihov udeo u prodaji je iznosio 58,4 posto i bio ubedljivo najviši u svetu, javlja AP.

Ova zemlja već više godina prednjači u uvođenju ekološki prihvatljivijih elektromobila. Lane je udeo elektroauta u prodaji iznosio 31,2  posto. Do kraja ove godine očekuje se nastavak ovog trenda i udeo od 60 pa i više posto elektroauta u prodaji, po čemu je ova nordijska zemlja daleko ispred svih drugih zemalja u svetu gde, uglavnom, ne prelazi 10-15 posto.

Visokom martovskom rastu prodaje elektroauta u ovoj zemlji doprinele su posebno povećane isporuke novog „modela 3“ američke industrije elektromobila Tesla koji je u martu postao u ovoj zemlji najprodavaniji model automobila i na električni i klasični pogon. U martu je u Norveškoj prodato 5.822 Teslinih "trojki" što je na celom auto-tržištu bio udeo od 31,7 posto.

Norveška, zemlja sa 5,3 miliona stanovnika, čiji prosperitet dobrim delom počiva na eksploataciji nafte i gasa, podržava na razne načine elektroauta - na primer, nisu opterećena carinama i porezima, vlasnici ne plaćaju registraciju i putarinu, na saobraćajnicama mogu koristiti specijalne trake namenjene autobusima.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...