Amerikanci opet na Mesecu u roku do pet godina

M. L.

Ove godine SAD slave pola veka od iskrcavanja američkih astronauta na Mesecu
(foto, Zemlja snimljena sa Meseca, foto - NASA, Misija Apolo 11)

Potpredsednik SAD Majk Pens (Mike Pence) proglasio je, kako javlja AP, u ime adminstracije predsednika Donalda Trampa, nameru da Amerikanci ponovo, u roku do pet godina, dolete na Mesec. U tom cilju Nacionalna agencija za letenje i svemir (NASA), kako je dodao, "treba da angažuje sva raspoloživa sredstva".

Pens, koji je ovaj plan predstavio na sastanku uprave NASA u mestu Huntsvil u Alabami, istakao je da će Amerikanci "učestvovati u trci u kosmosu kao i 60-godina". U slučaju potrebe, kako je dodao, rakete i

moduli NASA za pristajanje mogu biti zamenjeni privatnim.

NASA je, inače, još ranije najavila nameru da se do 2028. američki astronauti ponovo iskrcaju na Mesec.

"Sada je vreme da se napori u tom pravcu udvostruče", dodao je Pens.

SAD ove godine slave 50-godišnjicu pristajanja čoveka na Mesecu na koji je između 1969. i 1972. bilo poslato ukupno 12 astronauta. Od tada SAD nisu više učinile nikakav pokušaj da se ponovo na ovaj Zemljin satelitet pošalje ljudska posada. Poslednjih decenija američke administracije su se kolebale između programa slanja ljudske misije na Mars i povratka na Mesec. Predsednik Barak Obama davao je prednost prvoj, a Tramp je više sklon drugoj varijanti.

Početkom januara ove godine po prvi put je na drugu tj nevidljivu stranu Meseca stigla kineska sonda Čang-e-4 (Cchang). Peking ne taji svoje ambiciozne planove koji obuhvataju, na primer, gradnju kineske

svemirske stanice i nastavak istraživanja Meseca. Prema tom planu, do 2030. bi prvi Kinez trebalo da stupi na površinu Meseca.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...