Rusija: novo gorivo – revolucija u nuklearnoj tehnologiji?

M. L.

Novo gorivo isključiće mogućnost havarije kakva je, na primer, bila ona u Fukušimi 2011.
(ilustracija, sedište kompanije Tvel u Moskvi)

Ruski proizvođač nuklearnog goriva Tvel, kompanija-ćerka državnog Rosatoma, obećava da će ne za dugo početi da proizvodi novo bezbedno gorivo koje če isključiti mogućnost katastroge kakva se desila 11. marta 2011. u Japanskoj nuklearci Fukušima. Ova firma, kako piše nemački ekonomski dnevnik Handesblat, želi da postane dominantni svetski proizođač bezbednog goriva za nuklearne centrale.

Dok neke zemlje i dalje ne kriju svoje opredeljenje za nuklaernu enrgetiku, Nemačka se odlučila da već do 2022. isključi sve svoje nuklaerne reaktore bez obzira na njihov vek trajanja. Rusija ide obrnutim smerom i gradi nove reaktore. Predsednik Vladimir Putin nedavno je najavio kao cilj da nuklearke u energetskom miksu zemlje dostignu udeo od 30 procenata (sada je 19) kao i da uz sadašnjih 35 reaktora doda još 15.

U ekspanziji nuklearne energetike u Rusiji i izvan nje ključnu ulogu ima proizvođač goriva Tvel. Iz ove firme se najavljuje da će u roku od nekoliko godina proizvoditi nuklearno gorivo iz koga se neće oslobađati vodonik čime će se preduprediti pretnja eksplozije kakva je izbila u Fukušimi.

Tvel je treći najveći svetski proizvođač nuklearnog godiva. Krajem 2017. imao je 17-postotni udeo na globalnom tržištu nuklearnog goriva. Broj jedan je američki Vestinghaus (Westinghouse), a broj dva francuski francuski Framatom. Tvel snabdeva gorivom 72 reaktora u 14 zemlja i nastoji da ubuduće pojača svoju poziciju u svetu.

Nuklearni eksperti rade u razvoju goriva u tri pravca. Dva su na pojačano toplotno otpornom omotaču članaka goriva odnosno pomeni omotača. Treći je modifikacija samog goriva. Radi se o strogo poverljivim i industrijskim i bezbednosnim tajnama tako de je teško predviđati kako će se dalje razvijati ova istraživanja (Prema nekim ocenama, Rusija je u istraživanju  razvoja nuklearng goriva i dalje iza Vestinghausa i Framatoma).

Najveći svetski proizvođači električne energije iz nuklearki 2017. (u twh) 

SAD                     805     

Francuska           379

Kina                     248

Rusija                  188

Južna Koreja       141

Kanada                  96

Ukrajina                 86

Nemačka               72

V.Britanija              64

Švedska                63

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...