Kina: počinje veštačko izazivanje kiša na veliko

M.L.

Prvi veliki projekat biće realizovan na Tibetskoj visoravni, poznatoj po manjku padavina
(foto, postrojenje za stvaranje oblaka na Tibetu)

Kineska kompanija za avionsku i svemirsku tehniku (CASC) planira da uskoro na veliko prozvodi veštačku kišu. Opremu za to, kako javlja Rojters, namerava da postavi na Tibetsku visoravan, kako bi se povećala količina padavina u ovom, inače, sušnom regionu.

Za proizvodnju kiše koristiće se stari dobro poznati srebrni jodid koji se u ove svrhe koristi već nekoliko decenija. Ovo jedinjenje ima svojstvo da kondenzuje uz sebe vodenu paru. Kada te pare bude dovoljno počinje da pada kiša...

Dosad su se za razmeštanje u atmosferu koristile letilice. Sada će, međutim, na Tibetu biti postavljeno nekoliko desetina hiljada uređaja sa srebrnim jodidom od kojih se očekuje da povećaju kišne padavine na površini od 1,6 miliona kvadratnih kilometara, godišnje za oko 10 milijardi kubika.  

Ovi uređaji treba da proizvode meke čestice srebrnog jodida koji će stizati vetrom u atmosferu i potom cirkulisati po njoj. Svaki uređaj može da proizvede oko 4,8 kilometara dugi pojas oblaka.

Planira se, takođe, postavljanje sistema praćenja oblaka preko metereoloških satelita i dopunjavanje oblaka česticama srebrnog joda iz dronova kako bi se maksimalizovao učinak.

"Nastojanje da se promeni klima na Tibetu je ključna inovacija za rešenje nedostatka vode u Kini", izjavio je listu listu Saut Čajna (South China) post šef CASC Lej Fanphej.

Tibetski visovi su, i inače, veliki snabdevač Kine vodom, zahvaljući topljenju leda i podzemnim jezerima iz kojih voda ide u Jang Ce Jang, Mekong ili Žutu reku.

Nije to prvi put da Kinezi preduzimaju velike promene vremena. Rojters s tim u vezi pominje kineske napore još 2008. da se tokom Olimpijade osigura da u Pekingu ne pada kiša. Prema novinama Čajna dejli (China Daily), pre nekoliko godina izazvano je padanje veštačkog snega u glavnom gradu.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...