Kina izrazito ispred SAD u razvoju bežičnih mreža nove generacije

M.L.

Amerikancima preti opasnost da nikad u ovome ne stignu Kineze
(ilustracija: Samo za tri meseca 2017. emitera bežične komunikacije najnovije generacije u Kini je postavljeno više nego u SAD za cele tri godine!)

Sjedinjene države sve više zaostaju za Kinom u razvoju i postavljanju bežičnih komunikacionih mreža nove generacije, poznatih kao 5G. Kako se tvrdi u studiji konsalting kompanje Dilojt (Deloitte), Kina sada ima čak deset puta više emitera nego SAD, koji podržavaju mrežu 5G. Samo za tri meseca 2017. njih je u Kini postavljeno više nego u SAD za cele tri godine!

I, što je možda za Amerikance najgore, dodaje se u studiji čije nalaze prenosi Rojters, preti sve ozbiljnija opasnost da Kineze u ovome nikada ne stignu.

Mreža 5G omogućava ljudima, na primer, da znatno brže kopiraju sa interneta filmove i video zapise i koriste aplikacije sa virtuelnom realnošću. Osim prednosti za individualne korisnike, mreža omogućuje da se poveže infrastruktura u gradovima, na primer, kod automobila bez vozača.

Prema računici kompanije IHS, mreža 5G doneće do 2035. korist za globalnu ekonomiju od 12,5 biliona dolara (ilustracije radi, društveni proizvod SAD za prošlu godinu iznosio je 19,485 biliona USD). Zemlje koje prve usvoje 5G imaće od toga izvanredne koristi jer 5G "donosi novu eru ekonomskog potencijala".

Kina je u 5G investirala od 2015, prema ovoj studiji, 24 milijarde dolara više nego SAD i za to vreme postavila 350 hiljada emitera, a SAD svega 30 hiljada. Sama instalacija uređaja u Kini može biti za oko 35 posto jevtinija nego u SAD.

Studija, što verovatno nije slučajno, objavljena je upravo pošto je američka Federalna komisija za komunikacije (FCC) objavila nova pravila za aukciju frekvencija za mreže 5G.

"Da bi SAD održale konkurentnost, eventualno probile se i na vrh, moraju odmah da do detalja razmotre situaciju i odmah preduzmu potrebne mere", komentariše ekspert Dilojta Den Litman (Dan Littman).

U zaključku studije, američkim vlastima se preporučuje da podrže mobilne operatore i njihove partnere kako bi sarađivali i stvorili bazu statistike i potrebnih postupaka.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...