U Petrogradu se završava gradnja najvećeg nebodera u Evropi

M. L.

Takozvani Lahta centar, u kome će sedište imati Gazprom, visok je 462 metra i ima 87 spratova, a biće otvoren u oktobru
(foto, Budući centar Gasproma u Petrogradu)

U Sankt Petersburgu, odnosno Petrogradu, drugom po veličini ruskom gradu, privode se kraju radovi na gradnji ogromnog oblakodera koji će biti najviša zgrada u Evropi i premašiti dosad najveća tri moskovska giganta. Sedište u tzv Lahta centru, nazvanom po delu grada u kome se nalazi, imaće gasni gigant Gazprom koji sada centralu ima u Moskvi. Neboder ima 88 spratova i visok je 462 metra. Trebalo bi da bude otvoren u oktobru. Krajem iduće godine otvoriće se panorama centar na vrhu. U zgradi će raditi više od osam hiljada ljudi.

Ovaj oblakoder počeo je da se gradi još 2012. Po prvobitnim planovima trebalo je da bude u istorijskom delu grada, uz reku Ohtu, ali je posle protesta žitelja, lokalnih organizacija i UNESCO-a, lokacija premeštena u četvrt Lahtu po kojoj centar i dobio ime. Nije daleko od stadiona na kome su igrane utakmice na nedavno održanom Svetskom prvenstvu u fudbalu.

Dosad su prvenstvo u Evropi imala tri moskovska nebodera – Federejšn tauer (Federation Tower) sa 373 metra, OKO Saut Tauer (South Tower) – 354 metra i Merkuri siti tauer (Mercury City) – 338 metara. Izvan Rusije primat drži londonski Šard (Shard) sa 310 metara.

Ova zgrada, koju je projektovao britanski arhitekt Toni Ketl (Tony Kettle) drugi je po veličini oblakoder na svetu koji se obrće – najviši je Šangaj Tauer (Shangai Tower) u Kini.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...