IBM opet ima najjači računar na svetu

M. L.

Računar ima snagu od 200 petaflopa što znači da za jednu sekundu obavi operacije za koje standarnom kućnom računaru treba 30 godina
(foto, IBM je predstavio "najsnažniji i najpametniji naučni superračunar na svetu", nazvan Samit (Summit)

Američka kompanija IBM (International Business Machines) ponovo ima, kako piše Fajnešnel tajms (The Financial Times) najjači računar na svetu. U petak je javnosti predstavljen ovaj kompujuter koji ima dva puta veći kapacitet od dosadašnjeg lidera, koji pripada kineskom STL-u (Sunway TaihuLight).

supekomp kina

Sunway Taihulight, napravljen u Kini u Nacionalnom centru za superkompjutere u gradu Vuksi (Wuxi), dve godine je bio najmoćniji supekompjuter na svetu

Na tu vodeću poziciju IBM dolazi ponovo, posle pet godina. Računar je razvijen za potrebe američkog Ministarstva za energetiku i koštao je 200 miliona dolara (kako bi se reklo, ko voli neka izvoli...). Za jednu sekundu novi šampion savlada operacije za šta bi standarnom kućnom kompjuteru trebalo 30 godina.

Novi računarski šampion ima snagu od 200 petaflopa, a kineski dosadašnji šampion 93 (petaflop izražava bilijardu računskih zadataka za sekundu).  No, značaj novog računara počiva možda još više u nečem drugom nego  pukom savladavanju računarskih operacija. Novi šampion, naime, koristi novu računarsku strukturu kako bi mogao savladati ogroman broj podataka  neohodnih za veštačku inteligenciju.

Novi računar će imati primenu i u američkom ministarstvu za vojne veterane -  čuvaće i obrađivaće sve podatke o njihovom stanju zdravlja - od mašine se očkuje novi pogled na bolesti koje najviše pogađaju ovu kategoriju ljudi..

SAD, Kina i Japan su tri računarske velesile. Na ranglisti 500 najjačih računara na svetu Kina ima 202 mašine i gurnula je SAD na drugo město (143). Na trećem mestu je Japan sa 35.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...