EU: vozila će sama da koče i testiraju vozača na alokohol

M. L.

Evropska komisija je utvrdila predlog 12 bezbednosnih elemenata opreme koji će od 2021. morati da budu montirani u nove automobile

Čitava mala revolucija se priprema u elementima bezbednosne opreme u automobilima. Iz Evropske komisija (EK) je danas saopšeno da je utvrđen spisak od 12 elemenata bezbednosti opreme koji će morati da se monitiraju u nove automobile od početka 2021.

Radi se, kako je saopštio potpredsednik EK Maroš Šefčovič, većinom o elementima autonomnog upravljanja i kontrole. Na primer, kontrolisaće se automatski, prilikom započinjanja svake vožnje, da li je vozač pio alkohol. Vozilo će biti osposobljeno da automatski koči u kriznim situacijama. Iako ni to ne pomogne dase izbegne nesreća, imaće se bar validna dokumentacija o udesu.

Cilj tih mera jeste, prevashodno, da se smanji broj udesa i smrtnih slučajeva. Lane je na putevim u EU poginulo 25.300 ljudi, a do 2030. moralo bi se postići da se taj broj makar prepolovi. 

U neke luskuznije autmobila već se unose elementi pojačane bezbednosti. Sada to treba da se pretvori u standard za sve i primeni za manje od tri godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...