U Kini se priprema gradnja drona nosivosti od 20 tona

M.L.

Ovaj dron najveće tonaže na svetu moći će da teret prenese na udaljenost od 7,5 hiljada kilometara
(ilustracija: maketa kineskog dorna velike nosivosti i dometa)

Kineska kompanija Tengoen tehnolodži (Technology) počinje uskoro da  gradi najveći dron na svetu. Prema informaciji Hsinhue, dron će imati nosivost od 20 tona i moći će taj teret da prenese na udaljenost od 7.500 kilometara, po čemu se dron približava parametrima pilotiranih teretnih letilica srednje nosivosti.

Ovaj moćni dron može da bude upotrebljen i u civilne i vojne svrhe. Na primer, može da prikuplja špijunske podatke, da nosi oružje za elektronski rat ili da bude tanker ze helikoptere, lovce i druge letilice, teretne i bombardere. Istovremeno, može biti platforma i za letove u svemir, vatrogasna letilica, transportno sredstvo u katastrofama većih razmera...

Ova mlada kompanija, osnovana 2016.  sa sedištem u mestu Čeng-Tu, proizvodi, takođe, i naoružane dronove. U tom segmentu glavni je adut ove firme dron „TB-001 škorpion“, težak 2,8 tona, sa dva repa, dva elisna motora i doletom od preko 1.600 kilometara, sposoban da prenosi rakete i bombe.

Kina, inače, prednjači u svetu u konstrukciji, razvoju i gradnji dronova u civilne i vojne svrhe, Samo u gradu Čeng-Tu postoji 110 kompanija koje proizvode dronove, od najmanjih do najvećih.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...