Velika krađa bitkoina: na Islandu ukradeno 600 "rudarskih" računara

M.L.

Vrednost ukradenih kompjutera iznosi blizu dva miliona dolara, ali još veća šteta će biti ako se oni budu koristili za "rudarenje" - lopovi mogu doći do ogromnog profita koji se ne može kontrolisati
(foto, farma kompjutera za "rudarenje" u Keflaviku na Islandu)

Lopovi su, kako javlja, agencija AP, ukrali krajem prošle i početkom ove godine, iz data centara na Islandu oko 600 računara koji se koriste za takozvano rudarenje tj stvaranje bitkoina i drugih virtuelnih valuta.

Prema policiji, to je najveća serija krađa u istoriji ovog ostrva. Sama vrednost ovih računara iznosi skoro dva miliona dolara ali ako lopovi budu računare koristili za "rudarenje" tj stvaranje novih bitkoina, mogu doći  do ogromnih profita koji bi se teško mogli pratiti. 

Policija je zbog sumnji da su počinioci krađe uhapasila 11 osoba. Prema saopštenju islandske policije, krađa ovakvog obima nije zabeležena u istoriji ovog ostrva, a sve ukazuje da je bila organizovana iz jednog centra. Radilo se u stvari o četiri provale – tri u decembru i jednoj u januaru. Vlasti su o ovome ćutale jer su smatrale da će lopove brzo uhvatiti.

Stvaranje bitkoina i drugih virtuelnih valuta zahteva velike količine električne energije koju Isladnd nudi jevtino iz obnovljivih izvora. To je izazvalo pravu "rudarsku" tj bitkoin groznicu na ovom ostrvu. Tragajući za ukradenim računarima, policija prati potrošnju električne energije po celoj zemlji, polazeći od toga da visoka potrošnja energije može otkriti gde se nalaze ukradeni kompjuteri.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...