Hakeri lane napravili štete od 600 milijardi dolara

M. L.

Najviše napada dolazi, prema izveštaju antivirus firme MekAfi, iz Rusije, Kine i Severne Koreje
(foto, ukupno štete oko 1 posto BDP-a zbog hakerskih akcija)

Hakeri su svojim napadima lane izazvali štete od ukupno 600 milijardi dolara, navodi se o izveštaju koji svake godine sačinjava poznata antivirus firma MekAfi (McAffe) u saradnji sa američkim Centrom za straegijska i međunarodna istraživanja. Ta suma, kako prenosi AP, iznosi oko jedan posto globalnog bruto društvenog produkta (BDP) i bila je veća za 160 milijardi nego 2014.

Najčešći  sajber napadi bili su usmereni na banke, krađe ličnih identita ili šifri računara, kao i blokiíranje računara za čije odblokiranje su tražene otkupnine, zatim i prevare u vezi sa bitkoinima i drugim digitalnim valutama. Najviše napada, kako se tvrdi u ovom izveštaju dolazi iz Rusije, Kine i Severne Koreje.

Najbrže rastuća grupa hakerskih napada jesu tzv ucenjiivački virusi  (ransomwares) kojima se vlasnicima zaključaju njihovi diskovi, a onda se traži otkupnina za odblokranje.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...