I Fiat odustaje od dizelaša

M. L.

Automobilska kompanija Fiat-Krajsler prestaće najkasnije do 2022. da proizvodi automobile s dizel motorima
(ilustracija logo firme Fiat Krajsler)

Najkasnije 2022. automobilska kompanija FiatKrajsler (FiatChrysler) prestaće da ugrađuje dizel motore u svoja putnička vozila, piše Fajnešnel tajms (FT-The Financial Times). To je, kako se tvrdi, predviđeno novom četvorogodišnjom strategijom ove kompanije koja prozvodi marke FIAT, Alfa Romeo, Maserati, Dodž (Dodge), Krajsler, Ram, i Džip (Jeep).

Na taj način ova kompanija reaguje na rastuće troškove koje iziskuju sve stroži propisi o štetnim emisijama i pad potražnje automobila na dizel-pogon.

fiat-disel-doblo1910-cc

Čuveni dizel motori Fijata spremaju se za odlazak u istoriju: Fiat doblo diesel 1.9

Fiat Krajsler čini ono što su već prethodno objavile neke velike svetske automobilske kompanije   - japanska Tojota (Toyota), nemački Folksvagen (VW-Volkswagen) i Porše (Porsche).

Pogon na naftu dominirao je dosta dugo u evopskoj auto-industriji ali udeo ovakvih putničkih vozila u ukupnoj proizvodnji opada poslednjih godina. Lane je prodaja dizelaša u Evropi pala za osam posto, tako da se njiihov udeo na tržištu snizio na 43,8 posto.

Troškovi za razvoja novih dizel motora, koji bi ispunjavali sve stroža evropska pravila, povećali bi se za 20 procenata tako da bi bili dostupni smanjenom broju kupaca. To se dešava

istovremeno dok cena elektromobila pada sve niže i kada se uvode podsticaji u sve više zemljalja, za kupovinu elektromobila.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...