Kineska firma SPIC planira gradnju super solarke od dva gigavata

M.L.

Ova, takozvana koncentrovana solarna centrala, biće poslednja reč tehnologije i koštaće oko 7,3 milijarde dolara
(foto, radnik u solarnoj elektrani u provinciji Gansu, Kina)

Kineska firma SPIC (Shiijazhuang Dongfang Energy) planira da u autonomnoj oblasti Unutrašnja Mongolija sagradi supermodernu solarnu centralu kapaciteta od dva gigavata.

Elektrana će biti čudo savremene solarne tehnologije i neće koristiti standarne solarne panele već takozvanu tehnologiju koncentrovane solarne energije (CSP). Centrala će koštati oko 46 milijarde juana tj oko 7,3 milijarde dolara (jedan dolar vredi oko 6,3 juana)

Kina je sada ubedljive najveće tržište solarne tehnlogije u svetu. Cilj ovog projekta jeste ne samo da poveća korišćenje solarne tj obnovljive energije nego i da razvije stručna znanja i tehnologije u oblasti skladištenja energije što postaje sve važniji pravac daljeg razvoja čiste energetike. 

Tehnolgija CSP se zasniva na koncentraciji sunčanih zraka i zagrevanju njima vode u cevima i velikim sudovima čime će se stvarati para i pokretati parne turbine. A toplotna energija bi se mogla čuvati u rastopljenoj soli ili sintetičkom ulju što će omogućti da se energija proizvodi i posle zalaska sunca.  


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...