Kina – lider u ulaganjima u obnovljive izvore

M.L.

Na ovu zemlju otpada 40 posto od 335,5 milijardi dolara koliko je lane u celom svetu investirano u "čistu energiju"
(foto: Huainan, Kina se ponosi najvećom na svetu plutajućom solarnom farmom, veličine kao 160 fudbalskih igrališta)

Prošlo je doba kada je Evropska unija prednjačila u ulaganjima u obnovljive izvore energije. Sada je  u tome, prema studiji Blumberg Enerdži Finans (BNEF - Bloomberg Energy Finance), u poslednjih nekoliko godina sve ubedljiviji lider Kina – na nju je lane otpadalo oko 40 posto svih ovih ulaganja u svetu, procenjih ukupno na oko 335,5 milijardi dolara. Ta ulaganja su lane, inače, bila veća nego 2016. za tri posto.

U EU je lane u zelenu energiju investirano za oko polovinu manje sredstava nego u Kini. A još koliko 2010, na EU je otpadalo oko 46 posto svih svetskih investicije u ove svrhe! To ima da se zahvali obilnim dotacijama kineske države u obnovljive izvore.

Kina, istina, raspolaže velikim izvorima hidroenergije ali je njena energetika i dalje veoma zavisna od uglja čije korišćenje, zajedno smogom i industrijskim emsijama, izaziva sve teže ekološke i zdravstvene probleme.  

Kako tumače analitičari, Kina je izgleda namerno malo pričekala u gradnji solarnih i eoloških izvora na rezultate razvoja novih tehnologija, finansiranih i realizovanih uglavnom u Evropi, koje su dovele poslednjih nekoliko godina do izuzetno brzog pada cena opreme. Zahvaljujući tome, Kina je uštedela desetine milijardi dolara i onda ubrzano preuzela ubedljivo prvenstvo u investicijama u zelenu energiju. A taj pad cena u opremu zelenih elektrana traje i dalje. Na primer, u tipičnoj solarnoj instalaciji cena za gradnju megavata snage je pala lane za četvrtinu. Upravo zato je solarna energetika lane učestovala sa čak 48,5 posto u svim  investicijama u obnovljve izvore.

Još uvek nije jasno koliko je lane postavljeno novih solarnih panela u svetu. Samo 2016. Instalisana snaga solarnih centrala je povećana za 76 % na 306 gigavata tj 306 hiljada megavata. A taj trend se sigurno nastavio i lane i svi su izgledi da će se nastaviti i dalje.

Sve to rečeno za solarnu energetiku u dobroj meri važi i za vetrenjače tj eološku energiju koja je u Evropi imala ranije, tojest krajem prošle i početkom ove decenije, izrazito brži razvoj nego u drugim delovima sveta.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...