Norveška uvodi elektroavione

M. L.

Norveški nacionalni avio-prevoznik Avionor, kao prva avio-kompanija u svetu, odustaje od motora na unutrašnje sagorevanje i planira da do 2040. na svim linijama uvede elektro-avione
(ilustracija, maketa buduće letilice na elektropogon)

Norveška je poznata u svetu po najvećem učešću elektromobila u voznom parku. Ova zemlja, koja je istovremeno poznata i kao najveći proizvođač nafte i gasa u zapadnoj Evropi, nastoji, međutim, da prednjači i u elektrifikaciji vazdušnog saobraćaja.

Norveški nacionalni avio-prevoznik Avionor saopštio je, kako prenosi AFP, da namerava da se, kao prvi u svetu, odrekne motora na unutrašnje sagorevanje i uvede elektro-motore. Do 2040. na svim kraćim letovima, tojest po unutrašnjosti zemlje i u susedne zemlje, leteće isključivo elektro-avioni.

elektroavion-infographic

Nacrt letilice na hibridni pogon


 Parktično, kako se smatra, na svim letovima kraćim od sat i po, moguće je uvesti sasvim elektrifikovane mašine. Firma se sprema da počne od 2025. da testira komercijalne trase na kojima bi leteli manji električni avioni sa 19 mesta. 

Unutrašnji letovi u norveškim emisijama C02 učestvuju sada sa 2,4 posto. To je dva puta više nego na međunarodnim letovima. Električni poogon će najmanje za polovinu smanjiti buku i prevozne troškove letilica.

Više od polovine svih novoregistrovanih automobila u ovoj razvijenoj i bogatoj nordijskoj zemlji je na električni ili hibridni pogon. Put elektrifikacije avio-saobraćaja biće, međutim, mnogo duži i složeniji.  Tehnologija  je, naime, tek na pola puta tako da se zasad može govoriti samo o hibridnom pogonu, odnosno kombinacijama elektromotora i motora na unutrašnje sagorevanje.

Nameru da zajedno počnu da rade na gradnji prve letilice na hibridni pogon, saopštile su u novembu prošle godine firme Erbas (Airbus), Rols-Rojs (Rolss-Royce) i Simens (Siemens). Prvi takvi avioni trebalo bi da polete 2020.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...