Lane prodato preko milion elektromobila

M. L.

Sada u svetu ima ukupno registrovanih oko tri miliona elektromobila. Potražnju vuče najviše Kina zahvaljujući državnoj podršci
(ilustracija, elktromobil japanske kompanije Nisan)

Prošle godine po prvi put je u svetu prodato preko milion elektromobila. U celom svetu je sada, kako piše agencija Blumberg (Bloomberg)  registrovano nešto više od tri miliona elektromobila odnosno automobila na tzv hibridni pogon (mogu se puniti električnom energijom).

To, istina, u poređenju sa ukupnim brojem automobila, kojih u svetu ima registrovanih preko jedne milijarde, čini samo manje od jednog promila ali proizvodnja i prodaja elektromobila rastu gotovo geometijskom pogresijom. Pre svega, na proizvođače autombila sve jači pritisak vrše propisi o smanjivanju štetnih emisija.

electric-car-

Model elktroautomobila - raspored vitalnih delova

Potražnju za elektromobilima jača, takođe, smanjiivanje troškova za njihovu proizvodanju,  sve jevtinije i moćnije baterije kao i širenje mreže stanica za punjenje. Može se već sada predvideti da će krajem ove godine ukupan broj registrovanih elektromobila u svetu dostići pet miliona.

Najveće učešće u rekordnoj prodaji ima Kina, što ima da se zahvali, pre svega, državnoj podršci. Za elektromobile je niži porez za deset posto. Pre svega, zato, oko trećine od ukupnog broja registrovanih elektromobila u svetu - vozi se u Kini.

U Evropi, koja je posle Kine drugo u svetu tržište elektro-auta, prednjači Norveška u kojoj su lane elektromobili činili 52 posto ukupne prodaje automobila. U ovoj zemlji sada trećinu svih drumskih putničkih vozila čine elektromobili a to ima, pre svega, da se zahvali podršci države.

Glavna prepreka omasovljenju kupovine elektro-auta ostaje njihova visoka cena. To je i glavni razlog što elektromobile češće kupuju firme ili državne institucije nego građani. Prema studiji švajcarskogUBS, elektromobili će u narednom periodu po ceni ubrzano dostizati one s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Prema ovoj proceni, 2025. godine svaki šesti autombil koji se proda na tržištu biće na električni pogon.

Prelom na trištu elektromobila lane je nastojala da zadovolji naročito kompanija  „Tesla“ Elona Maska (Ilon Musk) ali je u tome uspela samo delimično. Sada, međutim, u prozvodnju elektromobila ulaze gotovo sve svetske automobilske firme. Na primer, najveći svetski proozvođač automobila, nemački Folksvagen (VW-Volkswagen) planira da do 2025. uvede na trište oko 80 elektromodela od kojih će 50 biti na čisto električni pogon.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...