Belorusija u nuklearnom klubu do kraja 2019.

M. Lazarević

Prvi nuklearni reaktor u Evropi posle 12 godina biće za dve godine pušten u rad u Belorusiji koja je čak i više od Ukrajine stradala od havarije u Černobilu
(foto, gradilište beloruske nuklearke u regionu Grodno kod mesta Ostroves)

Najdalje do kraja iduće godine, kako piše češki ekonomski list E-15, biće puštena u rad prva nuklearna centrala u Belorusiji, inače, prvi novi nuklearni reaktor u Evropi posle 12 godina. To će se dogoditi u zemlji koja je više stradala od nuklaerne katastrofe u Černobilu i od same Ukrajine. Samo je Japan imao u istoriji teže posledice od nuklearne energije nego Belorusija.

U Belorusiji je broj onkoloških bolesnika porastao posle 1986. (čuvena katastrofa u NE u Ukrajini) sa 82 na 6.000 na svakih 100 hiljada stanovnika. Smrtnost je od 1995. do 2005. povećana za 23,5 posto a najviše ljudi umire u produktivnom veku od 45 do 50 godina starosti... (podaci iz knjige "Molitva za Černobil", beloruske novinarke i književnice, dobitnice Nobelove nagrade za literaturu Svetlane Aleksijevič).

Svakako zato, odluka o gradnji nuklearke, pod nazivom „Belorusija“, doneta je gotovo u potpunoj diskreciji, a i sama gradnja teče u velikoj tišini da ne bi blo ponovo otvarane "černobilske rane". Tome je doprineo i karakter Lukašenkovog režima koji već dosta dugo i uspešno balansira između Rusije i EU, pri čemu mu je, mora se priznati, uvek na prvom mestu ekonomski interes zemlje. 

Poznato je samo da je vlada pre nekoliko godna (2006. kako piše u beloruskim medijima) izvukla iz fioke gotovo zaboravljeni plan iz 80-ih godine o gradnji nuklaerke u Belorusiji, koji je upravo zbog havarije u Černobilu dospeo u fijoku i tamo čamio skoro 30 godina.

"Belorusija" ima dva bloka i koštaće za sadašnje prilike gotovo neverovatno malo – 11 milijardi dolara (nuklearke koje su u gradnji – u  francuskom Flamanvilu i finskom Okluotu, stajaće mnogo više). Prema izjavi zamenika ministra energetike Belorusije, Mihaila Mikađuka, prvi blok biće pušten u decembru 2019. a drugi – 2020. godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...