Elektrobus postavio rekord - prešao 1.772 km na jedno punjenje!

M. L.

Pravi linijski autobus s punim konforom, sa isključivim pogonom na elektromotor, postaje bliska budućnost
(Elektrobus rekorder, američke firme Protera)

Američka firma Protera ubedljivo prednjači u razvoju autobusa na električni pogon. To prvenstvo potrvrdiila je ovog vikenda, kako javlja agencija AP, kada je linijski autobus sa sedištima, punim konforom i opremom, s nazivom Protera katalist 2 (Proterra Catalyst 2), sa isključivim elektro-pogonom, prešao na jedno punjenje 1.772 kilometara tj 1.101,2 milje.

Zajedno sa elektromobilima, poslednjih godina ubrzano se razvijaju i elektrobusevi koji su vec u probnom saobraćaju u nizu gradova sveta. Sada se, međutim, ubrzano razvijaju i linijski elektrobusevi, tojest međugradski elektrprevoz u čemu je izrazito ispred svih konkurenata - Protera.

Autobus – rekorder Katalist E2 dug je 12 metara i opremljem monstruozno velikim brojem akumulatora koji imaju ukupan kapacitet 660 kwh. Na pogonu je Protera sarađivala s koncernom LG hem (LG-Chem) koji ima najveće iskustvom u pogledu akumulatora velikog kapaciteta i jedan je od tri najveća svetska proizvođača akumulatora. Protera i LG-hem uspeli su da postave set akumulatora sa odnosom 160 W/kg koji dosad niko nije uspeo da postigne.

Taj rekord je postignut bez putnika u autobusu, u idealnim uslovima, na pisti za testiranje firme Navistar u Nju Karlajslu u državi Indijana. U realnim uslovima, u saobraćaju i s putnicima, ovaj bus bi prešao, kako se procenjuje, bar polovinu od rekordnih 1.772 kilometara, a najverovatnije dve trećine. A punjenje sa specijalnom brzom baterijom trajalo bi, takođe, rekordnih pet sati.

Protera je izračunala da jedan ovakav autobus tokom svoje eksploatacije autobuskom preduzeću na troškovima goriva i održavanja, u odnosu na klasični motor, uštedi skoro četvrt miliona dolara.

Prvi rekord u radijusu kretanja elektrobusa na jedno punjenje Protera je postigla 2015. godine – 415 kilometara, lane je to već bilo 970, a ove godine je probijena  je granica od hiljadu kilometara i postignut pomenuti rekord. 

Ima stručnjaka koji smatraju da će razvoj elektrobuskog prevoza ići brže nego kod putničkih elektromobila i da će u dosta zemalja elektrobusevi u gradskom i međugradskom prevozu preovladavati već negde oko 2025.  godine.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...