Rezervacije za novi model "tesle" uplatilo pola miliona ljudi

M. Lazarević

Rezervacija u vidu kapare stoji tačno hiljadu dolara. Mask obećava da će sve rezervisane automobile isporučiti do kraja 2018. Model 3 će stajati 27.500 dolara
(foto, najpopularniji eklektromobil u SAD)

Za svoj prvi sedan elektromobil "Model 3" američka industrija automobila "Tesla" primila je već pola miliona rezervacija, saopštio je šef i većinski vlasnik ove firme Ilon Mask (Elon Musk) koji je krajem protekle sedmice tridesetorici kupaca predao prvih 30 primeraka ovog modela.

Time "Tesla" počinje da ostvaruje svoj strateški cilj, da fabriku pretvori od proizvođača malog broja skupih luksuznih elektromobila u masovnog prozvođača relativno jevtinih automobila za najšire tržište. Osnovni Model 3, inače, ima radijus kretanja na jedno punjenje baterija od 350 kilometara, ali se pripremaju i verzije sa dva puta jačom baterijom i dva puta većim radijusom.

Rezervacija stoji 1.000 dolara i, mada je to neka vrste kapare, može se, ipak, vratiti. Predajući kupcima prve elektormobile "Model 3", koji, inče, sada stoje 35 hiljada dolara, Mask je najavio da će cena uskoro biti niža za 7.500 dolara, zahvaljujući očekivanom federalnom poreskom popustu.

tesla-model-3-beli

Tesla, Model 3

Predstojeće uhodavanje serijske produkcije ovog modela Mask je nazvao "pravim paklom" ali je obećao svima koji su dosad uplatili rezervacije da će svoj elektromobile dobiti najkasnije do kraja iduće godine.

Pola miliona automobila koje "Tesla" planira da proizvede iduće godine, šest puta je više od lanjske produkcije ove najveće svetske industrije elektromobila. Polumilionska produkcija "Tesle" veća jer od gopdišnje prodaje u SAD modela velikih proizvođača kao što su BMW, Mercedes i Leksus (Lexus).

No, fabrika "Tesle" u kalifornijskom Frimontu povećavaće i dalje svoju produkciju, zahvaljući gigantskoj fabici baterija koja se gradi u nevadskoj pustinji i treba da bude glavni oslonac daljeg razvoja. Planirana produkcija, u halama površine preko pola miliona kvadrata, trebalo bi da obori cenu baterija i ponudi duplo veći radijus kretanja elektro-auta za istu cenu. Istovremeno se radi i na širenju ponude različitih modela, posbno tzv pikapova koji su u SAD posebno omiljeni. Tako bi produkcija "Tesle" mogla već 2020. da se poveća na milion automobila. U planu je čak i elektrokamion čiji bi prototip trebalo da bude predstavljen najesen.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...