Mask dobio dozvolu za prvu saobraćajnicu hiperlupom?

M. L.

Prva revolucionarna saobraćajnica, takozvanim hiperlupom (hiperloop), povezaće najpre velike gradove na istočnoj obali SAD
(ilustracija - prikaz ideje o novom brzom prevozu)

Američki preduzimač - vizonar Ilon Mask (Elon Musk) saopštio je sinoć preko svog Tvitera, kako prenosi agencija AP, da je dobio saglasnost (zasad usmenu) od nadležnih organa da velike američke gradove na Istočnoj obali poveže novom, revolucionarnom, superbrzom saobraćajnicom - takozvanim hiperlupom (hiperloop) kojom bi se postizale brzine od više stotina kilometara na sat.

Mask-s

Ilon Mask

(Za one koji nisu u toku - radi se o transportu kroz cevi iznad tla, kroz koje bi se ljudi i roba mogli veoma brzo prevoziti zahvaljući veoma niskom pritisku, samim tim i malom otporu u kretanju vagona, koji bi bili u tim cevima)

O tehnologiji hiperlupa se govori već nekoliko godina a to je, inače, posle električnih automobila, kako neki tvrde, glavna poslovna opsesija ovog ekscentričnog američkog milijardera. Za nju su se, međutim, zainteresovale i vlade tehnološki najrazvijenih zemalja...

hiperlup-s

Da li će se hiperlup pokazati kao zaista sigurna vrsta brzog prevoza?

Ukratko, prema Maskovom tvitu, prva hiperlup saobraćajnica vodiće od Njujorka do Vašingtona D.C. To putovanje trajalo bi ukupno 29 minuta i to sa zaustavljanjem na stanicama u Filadelfiji i Baltimoru. Trasa bi vodila direktno iz gradskih centara, na "perone" bi putnici dolazili liftovima, a liftovima bi se iskrcavali na tle kada stignu na odredište. Američki analitičari ovaj tvit Maska dovode u vezu s njegovom nedavnom izjavom da su obavljena sva testiranja hiperlupa i da su bila u svakom pogledu uspešna.

Mask je uzgred saopštio i da će naredni hiperlup voditi zapadnom obalom SAD i povezaće Los Anđeles sa San Franciskom, a potom bi se priključio i Teksas.

Server Futurism.com, međutim, polemiše sa ovim Maskovom tvrdnjama. Kako kaže, čak da su nadležni u vladi dali usmenu saglasnost, hperlup čeka još dugi put da bi bio odobren kao nova standardna i sigurna grana brzog transporta.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...