Elektromobili biće jevtiniji od klasičnih pre nego što se očekuje

M. Lazarević

Ključnu ulogu imaće razvoj baterija, jer u svemu ostalom elektro-auto je i sada konkurentan
(ilustracija, da li će vozila na električni pogion ubrzo potisnuti sva ostala?)

Automobili na električni pogon imaju u principu tri hendikepa: mali radijus vožnje, veliku težinu i visoku cenu. A sve to upravo zbog akumulatora, odnosno baterija koje su veoma teške i proizvode se u relativno malim serijama što ih poskupljuje. Upravo u tom pogledu analitičari agencije Blumberg (Bloombreg) očekuju najveće promene odnosno napredak.

Tesla, dosad jedini pravi serijski proizvođač elektromobila, ali i druge automobilske firme koje se okreću razvoju vozila na električni pogon,  najavljuju podizanje gigantskih fabrika za proizvodnju litijumsko-jonskih baterija, kao i ubrzani razvoj i pojevtinjenje pogona ovog tipa. Zbog toga analitičari ove agencije ocenjuju da bi već do 2030. elektromobil bio jevtiniji od klasičnog (na benzinski, dizel ili gasni pogon), tojest i ranije nego što se dosad predviđalo.

Analitičari upozoravaju da se ne radi o skokovitim nego postupnim promenama. Već u periodu od 2017. do 2022. troškovi po kilovat-satu kapaciteta pašće sa 542 na 139 dolara. Brzi pad biće nastavljen i još  desetak godina, zahvaljujući i tome što se auto-industrija sve više koncentriše na razvoj elektromobila i, praktično, sada je razvoj, do skoro dosta zanimljive varijante sa motorom na vodonik, gurnut na gotovo sasvim sporedan kolosek.

Ostaje, naravno, pitanje da li će infrastruktura, pre svega tehnlogija i mreža stanica za zamenu baterija pratiti razvoj elektromobila i šta će biti ubuduće sa cenama pogonskih goriva i električne energije.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...