U Češkoj se priprema proizvodnja mercedesa-amfibije

M. L.

Mercedes Sprinter, prerađen u amfibiju, može se koristiti za rekreaciju ali i radi spasavanja prilikom poplava i havarija na vodi
(foto, proba Mercedesovog minibusa amfibije)

U novim fabričkim pogonima, nedaleko od Praga, kako piše češki ekonomski dnevnik E-15, priprema se serijska prozvodnja vozila - amfibije na bazi minibusa Mercedes-Sprinter, koji ce će se koristiti u rekrativne ali i druge svrhe, na primer, za spasavanje prilikom poplava i raznih havarija na vodi.

POoražnja za ovim vozilima potiče, prvenstveno, iz Ujedinjenih emirata, kao i Rusije i Kine, izjavio je listu Robert Subik, šef česke filijale kompanije Indžoj teh. limitid (Injoy Tech Limited) koja stoji iza ovog projekta.

"Trenutno možemo da napravimo svega pet amifibija godišnje, ali ćemo tokom ove godine te kapacitete znatno povećati", rekao je Subik i dodao da najveća tražnja potiče iz Emirata s kojima su već uspostavljene tesne poslovne veze. Koliko će ovom automobilu - plovilu biti osnovna cena, on nije hteo da se izjasni jer će to, kako kaže, zavisiti od verzije koju će hteti različiti kupci. 

Na vodi minibus - amfibija se ponaša slično kao na putu. Speciajlni softer, prema okretanju volana, upravlja brodskim motorom. Prilikom ulaska u vodu vozač prebaci minibus u režim plividbe i onda mu preostaje samo da smer i brzinu određuje malim džojstikom i okretanjem volana. Kada se volan okrene u krajnje položaje među motorima se stvara međusobna ravnoteža tako da se plovilo može okretati i oko svoje ose. Za vožnju na vodi biće dovoljan kurs za upravljanje malim plovilima.

Računice pokazuju da će za preradu ovog, sedam metra dugog minibusa u amfibiju, kapaciteta 12 putnika (uključujući i vozača) biti potrebno oko osam hiljada radnih sati. Plastika ima nekoliko slojeva i komora i sadrži nepromočivu materiju. Putnici mogu sedati u vozilo na površini vode, kada je vezano za mol, a izlazak na suvo ne zahteva nikakve specijalne uređaje i pomagala.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...