U Rusiji pušten u rad prvi nuklearni reaktor nove generacije

M. L.

Ovaj reaktor prvi ispunjava najnovije zahteve Međunarodne agencije za nuklearnu energiju
(foto, Kremlin/Moscow, 10.08.2016 - predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin putem video-linka prati svečano puštanje u rad prvog bloka nuklearne elektrane "Kudankulam Nuclear Power Plant" Koodankulam NPP, KKNPP) u indijskoj saveznoj državi Tamil Nadu)

U nuklearnoj elektrani kod Voronježa pušten je ovih dana u rad, kako javljaju svetske agencije, šesti blok s reaktorom  VVER-1200 koji pripada najnovijem tipu nuklearnih energetskih blokova takozvane generacije III+. To je prvi reaktor ove generacije na svetu koji je, u skladu sa zahtevima Međunarodne agencije za nuklearnu energiju, ispunio tražene norme i potom bio pušten u rad.

U toku su radovi na sedmom bloku ove nuklearke koji bi trebalo da bude pušten u rad 2018.

Blokovi generacije III+ imaju znatno poboljšane tehničke i ekonomske parametre, pre svega povećanu bezbednost, u čemu posebnu ulogu imaju takozvani pasivni bezbednosni sistemi koji su rezerva aktivnih sistema i nisu zavisni od isporuka električne energije i postupanja personala.

Blokovi ove generacije grade se trenutno još i u SAD, Francuskoj, Finskoj i Kini. Blok novorosenjske nuklearke je, međutim, prvi na svetu koji je u funkciji i otvara novu eru u razvoju nuklaerne energetike u narednim decenijama,

Rusija ovime potvrđuju svoje prevenstvo u svetu u razvoju nuklearne eneregetike što se vidi i po dogovorima sa Turskom, Indijom, Iranom i drugim zemljama o isporukama reaktora najnovije generacije.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...