Češki naučnik pronašao revolucionarni tip baterije

M. L.

Zahvaljući nano-tehnologijama, nove baterije imaće i do 20 puta veći kapacitet od klasičnih iste veličine
(foto, Jan Prohaska pokazuje svoj izum)

U globalnoj trci u razvoju apsorbovanja i skladištenja električne energije izrazito prednjači Češka - zahvaljujući svom naučniku Janu Prohaski (Prochazka) koji je patentirao revolucionarni tip baterije, sa stručnim nazivom HE3DA. Ta nova baterija s trodimenzionalnim elektrodama prima čak 20 puta više energije od klasične iste veličine. Ovaj pronalazak imao je ovih dana, kako piše češki list "Hospodarzske novini", veliki publicitet u američkim medijima - naišao je na veliko interesovanje u stručnoj i široj javnosti, i tamo je ocenjen kao najveći dosadašnji proboj u apsorpciji i i skladištenju električne energije.

Ukratko, tzv nano-tehnologije tj tehnologije koje operišu s minijaturnim česticama (Češka je poznata kao jedna od zemalja koje prednjače u razvoju ovih tehnlogija), mogu se iskorititi da se poveća veličina i površina elektroda što omogućava da se tokom punjenja aposrbuje i uskladišti više eneregije. Firma, HE3DA, sa sedištem u Pragu, čiji je vlasnik naučnik Prohaska, razvila je tehnlogiju koja koristi trodimenzionalne, umesto sadašnjih elektroda (koje su u vidu folija) što omogućuje oko 20 puta veći kapacitet baterija i isto toliko brže punjenje. Sada se dovršava  testiranje prototpova a prve baterije pojaviće se u prodaji pre kraja ove godine. Proizvodnja će započeti najpre u mestu Horni Suha (Sucha) na severoistoku Češke. Masovna produkcija se planira u Kini u šta će kineski partner - mijarder Cu Juanpin uložiti 100 miliona evra.

Prohaska smatra da će nova baterija više poslužiti za elektoromobile i u energetici nego, na primer, proizvođačima mobilnih telefona. Jer, veće koristi ove baterije doneće tamo gde je potrošnja eneregije velika i gde je glavni problem kapacitet odnosno veličina baterija. Za razliku od sadašnjih baterija, Prohaskina ima unutrašnji sistem hlađenja tako da joj ne preti pregrevanje i eksplozija. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...