Rusija smanjuje kosmički program

M. L.

Zaustavljen razvoj novog nosača raketa a let ljudske posade na Mesec odložen za pet godina
(Vozilo Progres za snabdevanje odvaja se od Međunarodne svemirske stanice, foto: NASA)

Ruska vlada redukovala je kosmički program zbog finansijskih problema, izazvanih padom cena nafte i gasa i sankcijama Zapada. Ruska agencija Roskosmos je zbog toga, kako javlja Interfaks, zaustavila privremeno razvoj novog nosača raketa sa prvim stepenom koji se može ponovo koristiti. To je predviđeno u promenjenom kosmičkom programu koji će biti prolongiran do 2025. Iz istih razloga odložen je i projekat leta prve ljudske posade na Mesec za pet godina, tojest na 2035.

Soyuz-2.1a_launch_vehic-s

Sojuz-2 nosač raketa poleće sa teretnim brodom Progres (EPA)

Ukupna suma, predviđena za kosmički program do 2025, trebalo je da iznosi oko dva biliona rublja tj oko 25 milijardi dolara (jedan dolar vredi nešto više od 80 rubalja), skresana je na 1,4 biliona rubalja tj na nešto više od 17 milijardi dolara. Snižavanjuu troškova trebalo bi da doprinese i ukidanje agencije Roskosmos koju će zameniti nova struktura s manjom birokratijom.

Osim toga, kako je izjavio direktor Roskomosa Igor Komarov, neće biti dovoljno novca ni za planiranu modernizaciju Centra za upravljanje kosmičkim letovima u Moskvi.

igor-komarov-roskosmos-s

Igor Komarov, Roskosmos

Verovatno najvažniju novinu u tehnologiji osvajanja kosmosa - razvoj raketnog nosača s prvim stepenom koji se može ponovo koristiti, s promenljivim uspehom, testira i američka privatna kompanija Spejseks (Spacex). Prvi stepen rakete Falkon (Falcon) 9 glatko je u testiranju u decembru prošle godine pristao u Kaliforniji. 

Falcon-9-Rocket-s

Raketa Falkon 9 u hangaru firme Spajseks

Prošlonedlejni test, u kome je raketa trebalo da pristane na ploveću platformu u Pacifiku, bio je delimično uspešan jer je pristajanje bilo toliko tvrdo da se prvi stepen rakete prevrnuo i eksplodirao. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...