Kineski naučnici uspeli da auto pokrenu "iz glave"

M. L.

Uspeh kineske nauke - auto koji se otključava, zaključava i pokreće i zaustavlja pukom misaonom naredbom. Tehnologija koja se može spojiti sa razvojem sistema za "auto bez vozača"
(foto, istraživački tim univerziteta Nankai razvija upravljanje automobilom - mislima)

Naučnici sa univerziteta u kineskom gradu Tianjin razvili su automobil kojim se može upravljati  "iz glave", pukom mišlju, bez korišćenja ruku ili nogu. Zasad se misaonim signalima auto može otključati, zaključati i pokrenuti napred i nazad i zaustaviti. Uređaj za čitanje signala iz mozga još "ne ume" da upravlja volanom i menja pravac kretanja.

Uređaj, prema informaciji Rojtersa (Reuters), ima 16 senzora koji funkcionišu na principu elektroencefalografije (EEG), tojest beleženja elektro-aktivnosti mozga. Naučnici su načinili program koji dobijene signale analizira i "prevodi" u komande za automobil. 

kina-1-auto-bez-vozaca-s

Probni automobil koji sluša misaone komande

"Uređaj prima EEG signale i bežično ih prenosi u računar koji obavlja trijažu i raspoznaje ono što ljudi hoće sa autom. Potom se ti signali pretvaraju u konkretnu komandu", objasnio je jedan od članova naučnog tima Cang Cao.

Tim je na ovom projektu radio dve godine. Docent Tuan Feng, koji rukovodi projektom, ukazuje da bi se tehnologija do koje se došlo mogla spojiti sa sistemima za automobile bez vozača na kojima radi nekoliko firmi, a u čemu je izgleda najdalje otišla američka internet kompanija Gugl (Google).

googledriverlesscar-s

Smatra se da su istraživači Gugla do sada najdalje odmakli u pravljenju automobila bez vozača

"Mašine služe ljude čije namere i komande je potrebno da raspozna. Naš projekat omogućuje da automobili bolje služe ljudima", dodaje Tuan Feng. 

Projekt je prvobitno nastao iz nastojanja da se pomogne hendikepiranim ljudima koji nisu fizički sposobni da voze auto.

"Ovaj projekat ima dva osnovna cilja. Prvi je da se ponudi način kako da se upravlja autom bez korišćenja ruku i nogu. Drugi je da se ljudima koji nisu hendikepirani omogući novi i lakši način vladanja autom", zaključio je on.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...