Francuzi pustili u rad elektranu na bazi sira

M. L.

Domaćinstva u alpskom Albertvilu snabdevaju se strujom kao sporednim proizvodom nastalim u proizvodnji iz sira u kojoj se dodaje specificna bakterija sposobna da produkuje metan čijim spaljivanjem se dobija struja
(foto, deo postrojenja za proizvodnju struje kao nusproizvoda proizvodnje sira)

Mestašce Albertvil (Albertvillle) u francuskim  Alpima ponosi se svojom istorijom, posebno time što je u njemu, 1992. godine održana Zimska olimpijada. Od pre neki dan gradić ima još jedan krupan razlog za ponos - puštena je u rad elektrana koja prozvodi struju za 1.500 domaćinstava - zahvaljujuci siru.

sir-valbio-beaufor

Firma Valbio razvija tehnologiju dobijanja struje na bazi proizvodnje sira

Iako produkcija struje iz sira liči na epizodu iz „Asteriksa i Obeliksa“, to je realnost. Generatori se pokreću prilikom proizvodnje omiljenog sira bofor (beaufort), na bazi metana koji proizvode specifične bakterije, kao sporedni produkt. Metan se pali i iz toga nastaje eneregija koja pokreće generatore. Proizvedena enerrgija se isporucuje lokalnoj filijali nacionalnog eleketro-energetskog giganta EDF. 

Godišnje ova elektrana, koju je projektovala i sagradila firma Valbio, treba da prozvodi oko 2,8 miliona kilovatsati. 

Valbio je,  što je malo poznato, već napravio dvadesetak ovakavih elektrana u Evropi i Kanadi, istina manjeg kapaciteta. Narednih godina ovakve centrale trebalo bi da se grade u Australiji, Italiji, Brazilu, Urugvaju...


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...