Manja gradnja vetrenjača na moru u Britaniji

Ratko Karolić

Posle ukidanja subvencija za struju iz vetrenjača na kopnu i iz solarnih panela, britanska Vlada je nedavno odbila dozvolu za gradnju velike vetrofarme u moru
(foto, lokacija odbačenog vetroparka u Navitus zalivu)

- Osim prekida subvencionisanja struje iz vetrogeneratora na kopnu, što će smanjiti njihovu gradnju, u Britaniji se smanjuje i gradnja vetrenjača na moru – i to pod raznim obrazloženjima.

- Troškovi gradnje vetrofarmi u moru (offshore turbines), po megavatu instalisane snage, su skoro tri puta veći od troškova njihove gradnje na kopnu, što pokreće pitanje njihove isplativosti.

Posle ukidanja subvencija za struju iz vetrenjača na kopnu i iz solarnih panela, britanska Vlada je nedavno odbila dozvolu za gradnju velike vetrofarme u moru (offshore windfarm), na lokaciji ‘Navitas Bay’ – sa obrazloženjem da zagađuje vidik na ovoj lokaciji. – (1)

Prema planu iz maja 2015. godine, planirana vetrofarma je trebalo da ima 121 vetrenjaču pojedinačne instalisane snage 8 megavata (proizvođača MHI – Vesta – V164 – 8MW) – ukupnog kapaciteta 968 MW. Sa rotorom prečnika 164 metra i ukupnom visinom od 200 metara, ove 8-megavatne vetrenjače predstavljaju za sada najveće vetrenjače na tržištu. – (2)

Ukupna investicija za gradnju ove vetrofarme u moru je bila predviđena na 3,5 milijardi funti ili 4,77 milijardi evra, što za ukupno navedeni kapacitet od 968 MW iznosi oko 4,93 miliona evra po megavatu instalisane snage ovog vetroparka.

(Ova cena je tri puta viša od cene gradnje vetroparka u Rumuniji – koja iznosi 1,6 miliona evra po MW. – vidi ref. 3)

Ovo nije prva offshore vetrofarma čija gradnja je odbijena u Britaniji. Nešto ranije nije odobrena ni gradnja vetrofarme na lokaciji ‘Docking Shoal’ kod Norfolka, sa obrazloženjem da krila vetrenjača predstavljaju opasnost za jednu vrstu manjih galebova (tern seabirds).

 

Reference:

1./ - Tories reject Navitus Bay offshore windfarm

- www.theguardian.com/environment/2015/sep/11/tories-reject-navitus-by-offshore-windfarm

2./ - http://en.wikipedia.org/wiki/Navitus_Bay_wind_farm

- www.navitusbaywindpark.co.uk/offshore-project-details

3./ - Analysis: Romanian developer to dismantle now-unprofitable project

- www.windpowermonthly.com/article/1363328/analysis-romanian-developer-dismantle-now-unprofitable-project

 

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...