Amazon traži poseban koridor za dronove koji će razvoziti robu

M. L.

Najveći svetski trgovac preko interneta predlaže ustanovljavanje posebne zone od 61 do 122 metara kojom bi leteli dronovi i razvozili online kupljenu robu
(foto, vežba - dron sa paketom koka kole)

Svetski trgovac broje jedan u prodaji preko interneta, američki Amazon, inicira, kako izveštava BiBiSi (BBC), stvaranje posebne zone letenja za bespilotne letilice, takozvane dronove, koji će kupcima doturati robu, kupljenu preko intreneta. Za te dronove bio bi rezervisan prostor od 61 do 122 metara visine. Ispod visine od 61 metra bi leteli sporiji dronovi, namenjeni, uglavnom, zabavi. Od 122 do 152 metara bi bila prazna bezbednosna zona, iznad nje bi bio prostor za letove putničkih, teretnih i vojnih letilica.

amazon dron

Dron sa prtljažnikom kompanije Amazon

Amazon je ovaj svoj plan predstavio na kongresu NASA u Kaliforniji i izazvao veliko interesovanje javnosti.

Letove komercijalnih dronova pratio bi i njima upravljao računarski sistem. Dronovi bi se morali držati ruta letenja na dovoljnom rastojanju od aerodroma. Nedavno se, na primer, s dronom za malo nije sudario putnički avion Lufthanse prilikom pristajanja na aerodrom u Varšavi što je moglo imati katastrofalne posledice.

Amazon je u SAD registrovao patent kojim se organizuje isporuka robe putem dronova. Informacije o položaju kupca dronovi bi dobijali preko smart telefona kupca. Dronove u ovoj funkciji već je u Kini testirala najveć tamošnja internet trgovina Alibaba (radilo se o isporukama čaja). A nemačka špediterska firma DHL je već isprobala dronove za isporuke lekova po teško postupačnim ostrvima u Severnom moru.

dron-dhl

DHL-ov dron isproban za dostavu lekova na udaljena ostrva

Prema analitičarima, ovi predlozi Amazona ukazuju da je sasvim blizu komercijalno korišćenje dronova.

„Nekomercijalno se dronovi koriste već dosta dugo. A u komercijalnoj upotrebi postoje i drugi mogući načini korišćenja, a ne samo prenos paketa, na primer, prilikom radova na održavanju visokih zgrada, za potrebe arhitekata i slično“, izjavio je Bi-Bi-Si-ju ekspert za nove tehnologije Endrju Milroj (Andrew Milroy) iz konslating firme Frost i Saliven (Frost & Sullivan).


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...