Česi razvili električnu letilicu, ali ne sme da leti

Prodaja zasad onemogućena jer u Evropi i SAD nema propisa kojima bi se omogućilo korišcenje ovakvih letilica u vazdušnom saobraćaju. U Kini, međutim, elektro-avioni, već, odobreni
(foto, češki "elektrolet" firme Evektor iz Moravske)

Firma Evektor iz grada Kunovice u Moravskoj uspešno je, kako javlja češki ekonomski intrenet dnevnik E-15, završila razvoj letilice na električni pogon (takozvani elekrtrolet) i spremna je da ga ponudi na tržištu na kome već postoji dosta interesenata za ovu novinu, reklo bi se  bez preterivanja, revolucionarnu u vazdušnom prevozu. Ali, prodaja je zasad blokirana jer evropski i američki regulatori nemaju na raspolaganju propise koji bi omogućavali korišćenje električnih vazduhoplova.

Razvoj elektro-letilice u Evektoru je okončan pre nekoliko meseci. Prototip je izlagan na poznatom sajmu Aero Fridrihšafen (Friedrichshafen) na kome je izazvao veliko zanimanje, posebno u avio-školama i među vlasnicima i pilotima malih aviona, ističe šef ovog projekta, nazvanog  EPOS, Martin Drštička.

Elektrolet ima mnoštvo prednosti, a praktično jedini, mada dosta ozbiljni, hendikep, mu je težina baterija čiji se razvoj, međutim, izuzetno ubrzao poslednjih godina.  

Komercijalna proizvodnja i prodaja elektro-aviona, zasad, ne dolazi u obzir jer važeći propisi u vadušnom saobraćaju ne računaju s drugim pogonom letilica, osim motora sa unutrašnjim sagorevanjem, dakle ne i onih koji bi bili na električni pogon. Ipak, primećuju se nastojanja da se propisi usklade s diversifikacijom pogona vazduhoplova. Evropska agencija EASA je, na primer, nedavno objavila predlog novih pravila za izdavanje odobrenja za male vazduhoplove koji bi, prema tumačenju udruženja GAMA (General Aviation Manufacurers Association), mogao da olakša primenu novih tehnologija u avio-saobraćaju, posebno električnog pogona.

Za razliku od oklevanja evropskih i američkih regulatora, u Kini se ove stvari brže rešavaju tako da je u februaru 2015. godine prvi elektro-avion, koji je dobio odobrenje  tamošnjih vlasti da ide u serijsku proizvodnju, postao kineski vazduhoplov Rui Xiang RXE1E. U Evropi i SAD taj avion ne bi, međutim, mogao da dobije odobrenje za upotrebu.

U međuvremenu u SAD, posebno Kaliforniji, se ubrzava razvoj elektro-aviona. Tamo je nedavno na jednoj stručnoj konfernciji predstavljeno čak 28 novih projekata letilice na elektro-pogon. U razvoj elektroleta ulažu i takvi giganti kao što je Erbas (Airbus) čiji stručnjaci tvrde da će prozvodnja malih elektro-aviona za potrebe avio-škola početi najkasnije do kraja 2017.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...