Kamion na električni pogon

M.L.

Nekadašnji suosnivač Tesle Motors Jan Rajt priprema revoluciju u teretnom prevozu – kamion na električni pogon
(foto, Jan Rajt pored kamiona sa električnom baterijom)

Suosnivač najveće svetske firme za prozvodnju vozila na električni pogon Tesla Motors, Jan Rajt (Ian Wright) svojeremeno nije dugo izdržao u kohabitaciji s partnerom Elonom Maskom (Illon Musk)  -  posle jedne godine izašao je iz firme ali nije, ipak, napustio tu granu biznisa. Pokušao je, najpre, s produkcijom sportskih elektromobila ali nije uspeo da osigura velike investicije koje su za  to bile potrebne.

Potom se manuo elektromobila i sa svojom firmom Rajtspid (Wrightspeed) sada nastoji da se probije u prevozu tereta, s kamionima na električni pogon koji su ovih dana imali veliki publicitet u svetskoj ekonomskoj i ekološkoj javnosti (teretna drumska vozila su nesumnjivo daleko najveći zagađivači životne sredine i producenti emisija CO2 u sferi saobraćaja).

Njegova kompanija, međutim, ne prozvodi kamione (to bilo tražilo ogomne investicije) – ona samo već postojećim teretnjacima dodaje električne pogonske jedinice, zahvaljući kojima vozila postaju čistija, tiša i efektivnija u potrošnji eneregije. Ta pogonska jedinica se sastoji od električnog motora, sistema baterija i generatora. Na baterije kamion može da pređe oko 30 milja. Sistem praktično, kako se tvrdi, udvostučuje efektivnost goriva teretnih vozila i znatno snižava troškove održavanja, izjavio je Rajt, predstavljajući elektro-kamione.

Potencijalno tržište je ogromno – samo u SAD ima preko 2,2 miliona velih teretnih vozila. Rajt je već sklopio ugovor o saradnji s poznatom, velikom logističkom firmom Fedeks (FedEx) koja će ovu tehnologiju testirati na 25 svojih kamiona.

Rajt cilja posebno na gradska vozila za odvoz smeća pa se prvih 17 ovih vozila sa električnom pogonskom jedinicom već kreće ulicama kalifornijsklog grada Santa Roza (Rosa). No, što se tiče vozila za odnošenje smeća Rajtspid već ima konkurenciju. U Čikagu već funkcioniše nekoliko ovakvih vozila na elektro-pogon firme Movit.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...