Korišćenje uglja u porastu – opadaju investicije u obnovljivu energiju

Ratko Karolić

Globalne investicije u obnovljivu energiju opale su u prvom kvartalu 2015. godine za 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu a u Evropi su opale za 30 odsto. Pokazalo se da vlade mnogih zemalja zapravo nisu bile dovoljno upoznate sa raznim aspektima i problemima koje donose tehnologije za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora – što je sve dovelo do znatnog povećanja cene struje za njihove potrošače
(ilustracija, U februaru 2015. počela je gradnja bloka B Morburg (maketa na slici), snage 800 Mw u termoelektrani na ugalj kod Hamburga. Nemačko odelenje švedske kompanije Vatenfal već je na istoj lokaciji u jauaru pustilo u probni rad elektranu na ugalj Morburg A, snage 1.600 Mw. Ovo je jedan od sedam novih projekata na ugalj u Nemačkoj ukupne snage preko 7.000 Mw koji su u stanju da obezbede 9% nemačkih potreba za električnom energijom. Podaci iz 2012. pokazuju da je tada Nemačka obezbeđivala iz uglja 49% potreba za električnom energijom)

- Korišćenje uglja za proizvodnju struje u Nemačkoj se uvećava zadnjih nekoliko godina. U toku 2014. godine korišćenje uglja u njihovim termocentralama dostiglo je najviši nivo za poslednje 24 godine. Nemačka je tokom 2013. godine pustila u pogon više novih termocentrala na ugalj nego bilo koje druge godine za poslednje dve decenije.

Angela Merkel, nemačka kancelarka, izjavila je nedavno da su termocentrale na ugalj neophodne u doglednoj budućnosti. – (1)

- Kako prenosi casopis PEI, Nemačka verovatno neće ispuniti svoj plan za smanjivanje gasova sa efektom staklene bašte do 2022. godine, jer korišćenje uglja za proizvodnju struje u toj zemlji nastavlja da raste. – (2)

- Glavni izvor za proizvodnju struje u Britaniji, u prvom kvartalu 2015. godine je bio ugalj, sa ucešćem od oko 33 odsto (iz gasa dobijaju 25% struje, iz nuklearnih centrala 18%, iz vetra 11% - prim.). Proizvodnja struje iz uglja zapravo je porasla u toj zemlji za 8,5% u prva tri meseca ove godine. – (3) 

- Svetska banka je tokom 2014. godine značajno povećala finansiranje projekata iz oblasti fosilnih goriva, sto protivureči njenoj zvaničnoj politici – i što dodatno slabi motiv za investiranje u skuplju obnovljivu energiju. – (4)

- Globalne investicije u obnovljivu energiju opale su u prvom kvartalu 2015. godine za 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu; U Evropi su opale za 30 odsto a u Kini za 24 odsto; globalne investicije u solarnu energiju porasle su za 7 odsto dok su za vetrogeneracijske projekte opale za čitavih 30 odsto. – (5) (6)

- Evropa smanjuje gradnju vetrogeneratora do 2020. godine – sa planiranih 230 GW na samo 192,4 GW (gigavata). – (7)

- Plan za gradnju vetrogeneratora u Nemačkoj, do 2020. godine, smanjuje se sa planiranih 10 GW na samo 6,5 GW, a u Britaniji sa 18 GW na 11 GW. – (8) (9)

- Vlade većeg broja evropskih zemalja (Grčke, Bugarske, Rumunije, Češke, Italije, Španije), koje su do pre nekoliko godina privlačile strane investicije u pogone za obnovljivu energiju, obavezujući se na otkup struje koju proizvedu po garantovanim, višim cenama (feed-in-tarrifs) – počele su da smanjuju ove prethodno garantovane otkupne cene ili da primenjuju uvećane državne takse. – (10)

- Ovo ukazuje na činjenicu da vlade mnogih zemalja zapravo nisu bile dovoljno upoznate sa raznim aspektima i problemima koje donose tehnologije za proizvodnju struje iz obnovljivih izvora (isprekidanost u proizvodnji struje uz veće troškove dopunjavanja mreže, teško usklađivanje dnevne proizvodnje i potrošnje uz nemogućnost čuvanja viškova struje, i sl.) – što je sve dovelo do znatnog povećanja cene struje za njihove potrošače.

 

Reference:

1./ - Coal revival cripples Germany’s 130 billion green drive – sept. 2014

www.mining.com/coal-revival-cripples-germanys-130-billion-green-drive-32944/

 

2./ - Protest against levy on German coal plants -

www.powerengineeringint.com/articles/2015/04/protest-against-levy-on-german-coal-plants.html

 

3./ - Rise in coal power recorded in UK -

www.powerengineeringint.com/articles/2015/04/rise-in-coal-power-recorded-in-uk.html

 

4./ - World Bank fossil fuel financing leapt in 2014 despite its call to end subsidies - 

www.theguardian.com/environment/2015/apr/17/world-bank-fossil-fuel-lending-leapt-in-2014-despite-its-calls-to-end-subsidies

 

5./ - Clean Energy Spending Drops 15 Percent to Reach Lowest Level Since 2013 – apr.10, 2015 

www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2015/04/clean-energy-spending-dropps-15-percent-to-reach-lowest-level-since-2013

 

6./ - Wind investment falls 30% in Q1 – apr.10. 2015

www.windpowermonthly.com/article/1342190/wind-investment-falls-30-q1

 

7./ - Europe’s wind capacity to grow more slowly than expected to 2020 -

www.euractiv.com/sections/energy/europes-wind-capacity-grow-more-slowly-expected-2020-303671

 

8./ - Lack of funds in future DECC auctions could derail UK offshore wind industry – mar. 6, 2015

http://social.windenergyupdate.com/offshore-wind/lack-funds-future-decc-auctions-could-derail-uk-offshore-wind-industry

- “Both parties have been disappointed by the reduction in GW targets notably in Germany, where suppliers and OEMs saw the 2020 target plummet from 10 GW to 6,5 GW, and in the UK from 18 GW to 11 GW, says Zhao.”

 

9./ - Renewable Energy Market Focus: Germany – apr.8, 2015

www.renewableenergyfocus.com/view/41960/renewable-energy-market-focus-germany/

- “Germany is one of the world’s biggest renewable energy markets, but concern about the rising cost of low-carbon subsidies has led the government to rethink its support for the industry.” 

 

10./ - International Remedies for Foreign Investors in Europe’s Renewable Energy Sector - 

www.renewableenergyworld.com/rea/news/article/2015/04/international-remedies-for-foreign-investors-in-europes-renewable-enbergy-sector

- “As governments rolled back feed-in-tariffs (FiTs) and failed to honour governmental guaranties, investors in the renewable energy sector have seen their investments decimated, or substantially reduced.”

 

 


Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:

Komentari koji sadrže uvrede, omalovažavanje, nepristojan govor, pretnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Zadržavamo pravo izbora ili skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Web časopis BalkanMagazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije Web časopisa BalkanMagazin.

captcha image
Reload Captcha Image...