Ikea pravi montažna skloništa – privremeni smeštaj za izbeglice

M.L.

OUN potpisale ugovor s poznatim švedskim prozvođačem nameštaja o isporuci 30 hiljada montažnih objekata koje primaju petoro ljudi I koštaju 1.100 dolara
(IKEA, sklonište za izbeglice)

Švedska firma IKEA dobila je od Organizacije Ujedinjenih nacija (OUN) porudžbinu prvih montažnih skloništa – kućica za izbeglice koje će verovatno narednih godina postati uniformni oblik obezbeđivanja krova nad glavom za izbeglice širom sveta.

Visoki komesarijat OUN za izbeglice (UNHCR) potisao je sa švedskim koncernom okvirni ugovor o isporuci  30 hiljada ovakvih  montažnih objekata za privremeni smeštaj izbeglica od čega trećinu treba da isporuči već u leto ove godine.

Organizacija pod nazivom Beter Šelter (Better Shelter), kojom rukovodi fondacija IKEA, sarađivala je upravo sa UNHCR u razvoju novog univerzalnog, veoma praktičnog montažnog skloništa za izbeglice. Sklonište koje prozvodi IKEA spakovano je u kartonsku kutiju i svako ga može rasklopiti i sklopiti bez ikakvog alata. Provizorna kućica za izbeglice opremljena je solarnim panelom i lampama za osvetljenje i dovoljno je velika da se u nju smesti pet osoba. Košta1.150 dolara.

Prva skloništa naručena su za izbeglice u Iraku i Etiopiji. 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...