Francuski stručnjaci: „Monsantov“ proizvod izaziva rak

priredila Danijela Ćirović

Hemikalije protiv korova iz najveće svetske kompanije za proizvodnju genetski modifikovane hrane iz SAD – glifosat hebricidi izazivaju tumor, utvrdila je Međunarodna agencija za istraživanje kancera u Francuskoj koja funkcioniše pod okriljem Svetske zdravstvene organizacije. Nadležni u SAD istakli su da će rezultate uzeti u razmatranje, dok je iz „Monsanta“ stiglo saopštenje da njihov „Raundap“ nije štetan po zdravlje ljudi
(Zaprašivanje isključivo uz zaštitno odelo - Natural sosajeti)

Herbicid najveće svetske kompanije za proizvodnju genetski modifikovane hrane „Monsanto“ iz SAD, zapravo je kancerogen, utvrdili su stručnjaci. Radi se o „Raundapu“, odnosno glifosatu, koji ima vrlo raširenu upotrebu u Americi i jedno je od najpopularnijih sredstava za suzbijanje korova u svetu.

Do ovog zaključka došla je Međunarodna agencija za istraživanje kancera, institucija koja je deo Svetske zdravstvene organizacije, bazirana u Francuskoj, a koja je proučavala stanje pet sredstava protiv insekata i korova, uključujući i glifosat koji se globalno koristi u industrijskoj poljoprivredi. Kako objavljuje američki portal Natural sosajeti, analiza je pokazala da se glifosat može svrstati u supstance koje izazivaju oboljenje od raka.

Protest-u-Arizoni-protiv-GMO

Protest u Arizoni protiv GMO hrane (Natural sosajeti)

Iz SAD tvrde da nije štetan po zdravlje

Američka agencija za zaštitu životne sredine objavila je da će uzeti u razmatranje naučne nalaze iz Francuske. Ipak, kako navodi Natural sosajeti, s obzirom na pređašnje odluke ove agencije iz SAD i njene „političke veze“, teško je očekivati da će ona učiniti bilo šta da ograniči upotrebu „Monsantovog“ „Raundapa“. Naime, američka Agencija za zaštitu životne sredine je 2012. godine procenila da upotreba glifosata zadovoljava bezbednosne standarde, te da ova hemikalija može da se koristi „bez rizika po ljude i okolinu“.

Iako je francuska institucija pregledala više sredstava protiv korova, glifosat predstavlja najveću opasnost, jer je najrasprostranjeniji, te ga „Monsanto“ ima u većoj količini u više od 750 različitih proizvoda. Njegova upotreba je poslednjih godina naglo porasla s obzirom na činjenicu da su uzgajani genetski modifikovani usevi koji imaju izvesnu toleranciju na herbicide a kako bi izdržali obilno zaprašivanje. Iako se tvrdilo da glifosat može da bude štetan samo po radnike koji su eventualno direktno izloženi ovoj hemikaliji, ispitivanja su pokazala da su načini na koji ona utiče na zdravlje mnogo širi.

Glifosat primećen u urinu i krvi

Ne samo da je glifosat primećen u vazduhu, vodi i hrani, već se njegovi tragovi mogu naći i u ljudskim telima, uprkos tvrdnji „Monsanta“ da se on izlučuje. Brojne studije su pokazale da glifosat izaziva različite zdravstvene probleme, ali i da se pojavljuje u uzorcima urina, krvi, čak i u mleku pri dojenju. Činjenica da je kod radnika pronađena ova hemikalija u urinu i krvi pokazuje da se ona apsorbuje i da dovodi do zdravstvenih oštećenja kod životinja i ljudi.

Ipak, i nakon ovakvog zaključka iz Francuske, portparol „Monsanta“ Fil Miler kratko je saopštio da su „svi proizvodi koji sadrže glifosat bezbedni po ljudsko zdravlje“.

Marš protiv Monsanta u Evropi 2013.

Najveća svetska kompanija za proizvodnju GMO godinama je na udaru kritika evropskih stručnjaka. Naime, pre samo dve godine „Monsanto“ je otkazao nalog za izvoz GMO pšenice u Evropu nakon „Marša protiv Monsanta“ koji je održan u 52 zemlje. Firma je tada odustala od uzgoja genetski modifikovanih useva u Evropi, pošto se suočila sa velikim otporom na Starom kontinentu, gde sve više zemalja zabranjuje upotrebu GMO semena.

Evropski demonstranti su u junu 2013. tražili da se proizvodi koji sadrže GMO jasno označe etiketom, tako da građani sami odluče hoće li ih kupovati. Američka kompanija je shvatila da će potrošači, kada vide takvu oznaku, radije kupiti neku alternativu, ali je tada tvrdila da se ne povlači zbog toga što GMO hrana nije bezbedna, već zbog činjenice da je samo obeležavanje proizvoda skupo. Ovo uveravanje, kako su tada objavili svetski mediji, podseća na situaciju kada je „Monsanto“ svojevremeno ubeđivao i da je njegov proizvod DDT bezopasan „a sada je zabranjen širom sveta“.

evr mars monsanto 2012

Evropski 'Marš protiv Monsanta' u Belgiji 2012.

Tumori kod eksperimentalnih pacova

Zaključak francuske institucije vezan za kancerogene posledice „Monsantovih“ proizvoda nije prvi ove vrste. Prva opsežna studija o dugoročnim posledicama „Raundapa“ i genetski modifikovanog kukuruza koji je na njega otporan, objavljena je u septembru 2012. Dr Majkl Antoniu, molekularni biolog sa londonskog Kings koledža i član nezavisnog naučnog veća koje je podržalo istraživanje, rekao je da je ono pokazalo neuobičajeno veliki broj tumora koji se razvijaju ranije i agresivnije, te da je šokiran ekstremno negativnim uticajem na zdravlje pokusnih pacova. Čak i oni koji su bili izloženi i najmanjim količinama dobili su tumore na grudima i teška oštećenja jetre i bubrega već nakon četiri meseca u slučaju mužjaka, i sedam kod ženki.

Recenzirana studija koju je sproveo tim istraživača sa Kaškog univerziteta i koja je objavljena u naučnom časopisu (Fud and kemikal toksikolodži), ustanovila je da su pacovi u čijoj je ishrani bio NK603 GM kukuruz otporan na „Raundap“, ili kojima je davana voda koja sadrži „Raundap“ do nivoa koji je dozvoljen u vodi za piće, tokom dvogodišnjeg perioda, umrli znatno ranije nego pacovi koji su hranjeni standardnom dijetom.

Opasni-glifosat-hebricidi-u-Raundapu

Opasni glifosat hebricidi u 'Raundapu' (Srbijabezgmo)

Neobeležavanje sadržaja i „obmanjivanje javnosti“

Tih dana je objavljeno i da je oko 85 odsto kukuruza koji se uzgaja u SAD genetski modifikovan, dok 70 odsto prerađene hrane sadrži GM sastojke bez ikakve obaveze obeležavanja sadržaja. U Velikoj Britaniji i Evropi GM kukuruz ljudi ne konzumiraju direktno, već se on u velikoj meri koristi kao prehrana životinja u proizvodima koji takođe nemaju obavezu označavanja GM sadržaja.

Posle pomenute studije, potpredsednik komisije evropskog parlamenta za poljoprivredu i poznati protivnik GM Hoze Bove pozvao je na hitnu suspenziju svih dozvola za uzgoj i uvoz GM useva na teritoriji Evropske unije.

Glifosat herbicidi, kojima je jedan zajednički naziv „Raundap“, uglavnom se najčešće koriste u SAD. U poljoprivredi su u širokoj upotrebi kod genetski modifikovanih useva koji su glifosat-tolerantni, ali su takođe u širokoj upotrebi u dvorištima, baštama i drugim javnim površinama.

Blog SrbijabezGMO objavljuje još neke alarmantne podatke – da industrija, uključujući „Monsanto“, još od 1980. godine zna da glifosat izaziva deformitete na životinjama, zatim da raspolaže podacima iz 1993. da se ovi deformiteti javljaju i pri nižim i srednjim dozama upotrebe. Stručnjaci Evropske komisije još od 1999. znaju za štetnost glifosata, navodi pomenuti blog, ali je EK ipak 2002. potpisala odobrenje za njegovu upotrebu, te su „industrija pesticida i EU regulatori zajedno obmanuli javnost“.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...