Proboj u razvoju solarne tehníke

M.L.

Australijskim naučnicima pošlo za rukom, prvima na svetu, da pretvore u električnu enegiju više od 40 posto sunčeve svetlosti koja padna na panele

Australijski naučnici saopštili su, kako prenosi AFP, da im je uspelo da naprave značajni proboj u razvoju solarnih panela. To bi, kako se tvrdi, trebalo vremenom da dovede do pojeftinjenja izvora obnovljive eneregije.

Kako je objavio Univrzitet Novog Južnog Velsa, australijski naučnici su, kao prvi na svetu, uspeli da u elektriučnu eneregiju transformišu više od 40 posto eneregije sunčeve svetlosti koja padne na panel.

„To je dosad bez konkurencije najviša postignuta efektivnost pretvaranja sunčeve svetlosti u energiju“, istakao je profesor ovog univerziteta Martin Grin (Green) . „Koristili smo komercijalne solarne panele ali na novi način tako da će ovakvu efektivnost moći da lako da postižu svi subjekti u solarnoj energetici“, dodao je on. Bliže pojednosti o načinu kako se ovo postiglo nisu, međutim, precizirane.

Kako se navodi u Vikipediji, uz pomoć silicijumskih solarnih panela zasad se uspeva da se u električnu energiju pretvori svega oko 17 posto eneregije sunčevih zraka. Pri korišćenju organskih solarnih panela, razvijenih u Izraelu, efektivnost se povećava na 25 posto, a teoretski bi mogla da se povisi na maksimalno 34 posto.


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...