OPEC neće smanjiti eksploataciju ni ako bi cena pala na 20 dolara

M.L.

To tvrdi saudijski ministar nafte Ali Nuajmi i dodaje da nikad više cene nafte ne bi trebalo da pređu 100 dolara za barel. Smatras e da je ovo odgovor na nagli rast eksploatacije nafte iz škriljaca u SAD
(foto, Ali Nuajmi)

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) neće smanjiti svoju eksploataciju, čak ni kada bi cene pale na 20 dolara za barel, izjavio je Ali Nuajmi, ministar naftne industrije Saudijske Arabije. On je, u izjavi Bi-Bi-Si-iju, dodao da cene nafte ne bi trebalo nikad više da pređu 100 dolara po barelu.

Saudijska Arabija je najveći svetski izvoznik nafte i najuticajniji član petro-kartela. Ova zemlja je krajem novembra blokirala nastojanja nekih manje uticajnih članova OEPC da se snize limiti proizvodnje čime bi se podržale cene nafte. Taj korak je pojačao spekulacije da Rijad nastoji da ratom cena zaustavi nagli rast eksploatacije nafte iz škriljaca u SAD.

Svetske cene pale su od juna ove godine skoro za polovinu. Cena severnomorske nafte tipa Brent po prvi put je posle pet i po godine pala ispod 60 dolara za barel.

“Nije u interesu OPEC da snižava produkciju bez obzira na to kolika je cena. Nije važno da li će iznositi 60 dolara, ili će pasti na 50, 40, 30 ili 20 dolara”, rekao je Nuajmi.

Iza pada cena stoje, uglavnom, visoke isporuke nafte na tržište, zahvaljući razmahu eksploatacije iz škriljaca u SAD. Prema najnovijoj studiji Međunarodne energetske agencije (IEA), granica rentabilnosti eksplotacije iz škriljaca jeste cena od 42 dolara za barel. Pad cena nafte podržavaju i bojazni u vezi razvoja potražnje u Evropi i Aziji.

Arapski članovi OPEC, prema izvorima Rojtersa, pretpostavljaju da će cene nafte do kraja iduće godine izbrisati veći deo svojih gubitaka i vratiti se na nivo od 70 do 80 dolara za barel. Ali, iz tih izvora se, takođe, upozorava da verovatno se cene neće, bar u dogledno vreme, vratiti na 100 dolara i više za barel.  Neki članovi OPEC ne bi ni želeli da se nafta vrati na taj nivo cena jer bi to konkurente s višim troškovima pobuđivalo na proširenje eksploatacije.

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...