Hakeri napali računare južno-korejskih nuklearki

M.L.

U pogonu u ovoj zemlji su 23 nuklearna energetska bloka, a napad je izveden baš u vreme kada su se pojavila strahovanja da bi nešto tako ili slično moglo biti pokušano od strane Severne Koreje
(iliustracija, nuklearka Jongvang u Južnoj Koreji)

Zasad nepoznati hakeri napali su juče računare firme Koreja Hidro & Nuklear Pauer (Korea Nuclear & Power -  KHNP) koja upravlja korejanskim nuklearnim centralama. Prema izvorima iz ove kompanije i vlade, nisu “provaljene” važne baze podataka, niti je došlo do ugrožavanja bezbednosti ovih elektrana.

Južna Koreja je, inače, jedna od svetskih velesila u nuklearnoj energetici – u radu u ovoj zemlji su trenutno 23 nuklearna bloka.

“Ni u kom slučaju nije moguće da neki haker izbaci iz pogona nuklearne centrale time što bi napao računarske sisteme, jer kontrolni sistem je sasvim nezavisan i zatvoren prema pristupu spolja”, citira Rojters neimennovanog predstavnika firme KHNP.

Na internetu su se, međutim, kako javlja Bibisi (BBC), pojavili planovi i upustva za korišćenje delova opreme korejanskih nuklearki. KHNP je, reagujući na to, saopaštila da priprema test – vežbu koji će pokazati koliko su korejanske nuklaearke sposobne da izdrže kibernetske napade.

Ovaj računarski napad usledio je upravo u vreme kada su se pojavila strahovanja da bi ovakve napade protiv industrijskih i drugih ciljeva u Južnoj Koreji mogla izvesti Severna Koreja.

Ni vlada ni KHNP nisu, međutim, pomenuli mogućnost da bi iza ovog napada mogla stajati Severna Koreja.

SAD su nedavno okrivile Pjongjang da stoji iza hakerskog napada na firmu Soni pikčers (Sony Pictures).

 


Upozorenje:

Web časopis Balkan Magazin ne odgovara za sadržaj objavljenih komentara. Sva mišljenja, sugestije, kritike i drugi stavovi izneseni u komentarima su isključivo lični stavovi autora komentara i ne predstavlja stavove redakcije Web časopisa Balkan Magazin.

captcha image
Reload Captcha Image...